16 iulie 2010

Mădălina Manole a plecat spre Cel Veşnic

Mădălina Manole a fost înmormântată. Sicriul a fost însoţit pe ultimul drum de mii şi mii de oameni care au cunoscut-o şi apreciat-o. Din păcate Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu permite ca un sinucigaş să aibă parte de o slujbă religioasă într-o biserică. Un astfel de canon este din ce în ce mai contestat, cu atât mai mult cu cât pentru alţi sinucigaşi s-au dat derogări de la acest canon.
Se nasc întrebările: cine ne judecă faptele, cât de nepătaţi sunt cei ce decid o astfel de interdicţie?, ce rost are Judecata de Apoi dacă un sinucigaş este deja judecat şi condamnat prin interzicerea unei slujbe în biserică?, cine pe cine judecă?, poate cineva să explice ce se petrece în mintea unui sinucigaş pentru a-i lua dreptul la o slujbă, sinuciderea înseamnă automat şi perderea calităţii de creştin? De ce un UCIGAŞ (la moartea sa) are parte de slujbă religioasă în biserică şi un SINUCIGAŞ nu? Putem discuta în cazul exemplului dat de grade de păcat? Răspund canoanele BOR satisfăcător la aceste întrebări? Eu nu am cunoştinţă de aşa ceva, de aceea pun doar întrebări şi meditez. Mi-am pus aceste întrebări şi la moartea, prin spânzurare, a unui verişor de al meu. Nu am găsit încă răspuns la multe dintre ele.
Mădălina Manole a plecat spre ceruri în aplauzele asistenţei îndurerate, care i-a adus astfel un ultim omagiu, aşa cum spuneam, fără să aibă parte de slujbă în biserică. Dumnezeu să o ierte şi să o odihnească în pace.
Între cei prezenţi s-a numărat şi preşedintele Traian Băsescu. Dacă m-ar fi întrebat pe mine dacă în aceste momente este oportun să fie acolo, cred că l-aş fi sfătuit să trimită doar o coroană de flori.
Dar poate că preşedintele a dorit să fie, în fine, în mijlocul unei mulţimi (ştim cât de mult îi place să facă baie de mulţime) care numai de huiduieli şi reproşuri nu mai are chef. Tocmai pentru a nu se interpreta şi în felul acesta gestul său l-aş fi sfătuit să trimită coroana de flori, apoi să-şi continue periplul prin zonele sinistrate, acolo unde au fost înregistrate şi victime umane cărora nimeni nu le-a oferit flori, coroane sau aplauze la trecerea la cele veşnice.

Adio, Mădălina Manole. Dumnezeu să te aibă în pace şi DOAR El să te judece.

14 iulie 2010

Giurgiu - BAC 2010 - ramâne cum am stabilit

Procentul final de promovabilitate în judeţul Giurgiu la BAC 2010 este de 60,8%, sub media înregistrată la nivel naţional de 69,30%. Rata de participare la nivel naţional la aceasta sesiune a fost de 96,39% (202.500 prezenti din 210.086 elevi inscrisi). Au fost 244 elevi eliminaţi din examen, întrucât au fraudat sau au încercat să fraudeze examenul de Bacalaureat. Cazuri semnalate şi la Giurgiu.
La nivelul judeţului Giurgiu, dacă facem o comparaţie cu rezultatele obţinute la BAC 2009, rata de promovare de anul acesta este cu 12,17% mai mică. În topul judeţelor cu cele mai bune rezultate se plasează judeţele Suceava 88,94%, Bihor 87,48% şi Hunedoara 86,55%, Arad (86,39%) si Neamt (85,59%), iar la coadă se plasează Ialomiţa 48,87%, Galaţi 52,74%, Dâmboviţa 53,28%, Călăraşi 55,24% şi Iaşi 55,82%.
A doua sesiune a examenului de bacalaureat din acest an (august-septembrie) se va desfăşura între 23 august şi 9 seprembrie.


La calitatea învăţământului pe care-l avem la Giurgiu, procentul se înscrie în limitele predictibile. Nenorocirea este că an de an scade procentul şi nimeni nu ia nicio măsură. Nu-i de mirare dacă ne uităm la ce se întâmplă în Inspectoarul Şcolar Judeţean de vreo 10 ani (să nu spunem mai mult), modul în care sunt promovaţi inspectorii, dar mai ales înspectorul general (cumetrii, apartenenţă politică, aranjamente de culise şi mai puţin competenţă) şi cum se fac numirile pe posturi de directori în toate instituţiile de învăţământ, aproape fără excepţie. Când pe un director de şcoală îl interesează mai mult să iasă bine în faţa lui X om politic cu decizie şi mai puţin îi pasă ce se întâmplă cu elevii şi profesorii... nu prea mai este nimic de comentat.
Din păcate şi anul acesta vom vorbi doar de statistică. Nicio decizie importantă nu se va lua, nici la nivel local, nici naţional. După cum constatăm, statisticile sunt pentru comentatori, nu, cum ar fi firesc, instrument de lucru pentru factorii decizionali.

12 iulie 2010

Dan Păsat şi Bogdan Cantaragiu/ Un cuplu pentru DNA (continuare)


Procurorii Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale împotriva deputatului Dan Păsat, membru al conducerii judeţene a PDL Giurgiu precum şi împotriva deputatului Bogdan Cantaragiu, preşedinte al Organizaţiei PDL Giurgiu, aceştia fiind învinuiţi de încălcarea mai multor prevederi legislative.


Deputatul Dan Păsat este acuzat, printre altele, că a exercitat presiuni şi ameninţări asupra mai multor primari din judeţul Giurgiu, pentru a obţine contracte şi fonduri băneşti pentru SC Prod Invest SRL Giurgiu, societate care îi aparţine. Printre altele, Dan Păsat este acuzat de încălcarea art. 12, lit a) din Legea 78/ 2000, care prevede că „sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale”.
Deputatul PDL este învinuit că ar fi făcut presiuni pentru ca mai multe primării din judeţ să facă plăţi către firma sa şi să încheie contracte cu aceasta, pentru diverse lucrări. Nu în ultimul rând, lui Dan Păsat i se mai aduce acuzaţia prevăzută de art. 13 indice 1, din Legea nr. 78/ 2000, care se referă la infracţiunea de şantaj.
Deputatul Bogdan Cantaragiu este acuzat, la rândul său, de săvârşirea infracţiunii prevăzute la art. 13 din Legea nr. 78/ 2000, şi anume „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid (…) de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”. Concret, Bogdan Cantaragiu este acuzat că s-a folosit de influenţa sa pentru a determina un primar din judeţul Giurgiu să favorizeze obţinerea unor beneficii de către SC Prod Invest SRL, unde Dan Păsat figurează ca asociat.
Update: Invitat să-şi spună părerea cu privire la acuzaţiile ce i se aduc, deputatul Bogdan Cantaragiu a declarat că este vorba despre un dosar politic. El nu este implicat în "afacerile" precizate în raportul DNA, ci doar Dan Păsat. Mai mult nu a comentat, invocând faptul că se află la volanul maşinii în drum spre zonele inundate.
Sursele noastre de informaţii bine documentate susţin faptul că Dan Păsat era în vizorul DNA încă din anul 2007 când nu intrase în politică. (N.B.Poate tocmai de aceea a dorit să intre în politică să-şi asigure imunitate!) Aceleaşi surse suţin că Dan Păsat era în atenţia DNA pentru alte ilegalităţi, nu cele pentru care a fost pus sub urmărire penală în 2010. De asemenea, în dosarul ce-l vizează pe Dan Păsat sunt implicaţi o serie de primari acuzaţi de mărturie mincinoasă.

11 iulie 2010

Dan Păsat şi Bogdan Cantaragiu/ Un cuplu pentru DNA

Citiţi pe site-ul http://giurgiu-online.ro un foarte interesant articol care îi aduce în prim plan pe deputaţii Dan Păsat şi Bogdan Cantaragiu.

Procurorii Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus începerea urmăririi penale împotriva deputatului Dan Păsat, membru al conducerii judeţene a PDL Giurgiu, precum şi împotriva deputatului Bogdan Cantaragiu, preşedinte al Organizaţiei PDL Giurgiu, aceştia fiind învinuiţi de săvârşirea mai multor fapte prevăzute şi sancţionate de Codul penal. (...)

Cei doi sunt acuzaţi de de şantaj, exercitarea de presiuni şi ameninţări asupra mai multor primari din judeţul Giurgiu, în cazul lui Dan Păsat şi de trafic de influenţa, în cazul lui Bogdan Cantaragiu, pentru a determina un primar din judeţul Giurgiu să favorizeze obţinerea unor beneficii de către SC Prod Invest SRL, unde Dan Păsat figurează ca asociat.
Bogdan Cantaragiu este preşedintele filialei Giurgiu a PDL, în timp ce Dan Păsat este secretarul general al acestei filiale. După cum se vede treaba peştele (apropos de faptul că Dan Păsat are în proprietate balta Hobaia) se împute de la cap şi tot de acolo trebuie curăţat.
Deşi cam târziu se declanşează această anchetă, este bine şi acum. Cei doi au fost acuzaţi în repetate rânduri de abuz şi trafic de influenţă fără ca organele de cercetare penală să se sesiseze. A venit, iată, şi timpul ca cei doi să dea socoteală pentru ceea ce au făcut. Cu siguranţă nu sunt singurii care vor fi chemaţi la DNA să dea cu subsemnatul. Vor urma şi alte nume grele din conducerea PDL Giurgiu, primari portocalii şi conducători din instituţiile deconcentrate.