4 iunie 2011

Comunistul şi liberalul

În prezenţa a câtorva ameţiţi, Ion Iliescu şi-a lansat şi la Giurgiu volumul de memorialistică "După 20 de ani", crezând că noi am uitat cine este şi cât rău a făcut naţiunii române. Nu am uitat, bre, nu am uitat. Nu ne-am ţăcănit definitiv. Aşa că nu ne mai aburi cu memoriile dumitate date prin naftalină să nu le mînânce moliile.

La Giurgiu ca la Giurgiu, că e lumea mai naivă, dar la Ploieşti lupul comunist îmbrăcat acum în blană de oaie a întors-o frumuşel. A fost secondat la lansarea cărţii de venerabilul liberal Mircea Ionescu Quintus, sătul de puşcăriile comuniste ca boul de măciuci. Cu toate acestea moşulică Quintus a stat la aceeaşi masă cu Ilici. Bravos naţiune, halal să-ţi fie! Dacă hoaşca comunistă este de huiduit, Mircea Ionescu Quintus e de plâns.

3 iunie 2011

Ion Gaghii ne invită să colindăm prin "Lumea dintre lacrimi"

Biblioteca judeţeană "I.A. Bassarabescu" din Giurgiu a găzduit gala laureaţilor Festivalului „Petre Ghelmez” (1 iunie 2011). Cu acest prilej jurnalistul Ion Gaghii, directorul Bibliotecii "I.A. Bassarabescu", şi-a lansat cel de al 6-lea volum de versuri ("Lumea dintre lacrimi", prefaţat de editorul Nicolae Ţone). La acest eveniment literar au fost prezenţi profesori, oameni de cultură şi artă, iubitori ai poeziei, jurnalişti, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. De asemenea, a fost prezent şi Nicolae Ţone, patronul Editurii "Ion Vinea", cea care a editat volumul de versuri "Lumea dintre lacrimi". La concursul "Petre Ghelmez" au participat elevi din Bucureşti, Târgovişte, Piatra Neamţ, Chişinău, Giurgiu.
Am avut bucuria să mă număr printre invitaţii lui Ion Gaghii, de care mă leagă o trainică prietenie şi pe care-l preţuiesc deosebit de mult pentru calităţile sale umane şi profesionale. L-am cunoscut în urmă cu circa 30 de ani, pe vremea când era liderul cenaclului literar "Luceafărul" din Giurgiu. Vremurile s-au schimbat, Ion Gaghii a rămas acelaşi iubitor al poeziei, fire sensibilă, promotor al valorilor autentice, şlefuitor de talente, om implicat în viaţa cetăţii, un înverşunat duşman al grobianismului.

Insectar
Când cuvintele mă ghilotinează,
Scurtându-mi inspiraţia cu un cap,
Mă dezghilotinez de oţelul lamei lor
Punându-le, fără zâmbete încrâncenate,
Direct în insectarul poeziei dintre lacrimi.
Şi, Doamne, cât de sonoră îmi este singurătatea!

*********

Când dorm poeţii
Câteodata, poeţii doar aţipesc
cu fruntea sprijinită tandru
pe genunchii stelelor colbuite
de atâtea drumuri neumblate.
Înşurubate în inima nopţii,
gândurile poeţilor devin clopote,
vestind zilele ce iau forma sărbătorilor
la care ei n-au fost, vreodată, invitaţi.
Abia atunci trăirile lor înfăşoară
marama din borangicul vorbirii
pe coama cailor iubirii neîmplinite.

Ion Gaghii
29.10.2010

2 iunie 2011

"După 20 de ani", de Ion Iliescu / Nea Nelu a venit la Giurgiu cu poveşti din ţara sa

În loc să-şi ronţăie bătrâneţile liniştit, Ion Iliescu... (Nu ştiţi cine-i Ion Iliescu???... domnul acela cu zâmbetul la 360 de grade care a adus minerii în Bucureşti să planteze panseluţe cu toporişca şi bâta în Piaţa Universotăţii, eliberată de "bande de legionari şi de golani")... a sosit astăzi (2 iunie) la Giurgiu, la invitaţia preşedintelui PSD Giurgiu, care, în lipsă de activitate, s-a apucat de resuscitări.
Cu acest prilej cel ce a lansat celebrele panseuri: "politică de cumetrire", "de ce ţipi, băi, animalule" sau "lasă-i să fiarbă în suc propriu" (apropo de Golanii din Piaţa Universităţii) şi-a lansat şi la Giurgiu volumul de memorii "După 20 de ani", dovedind că nu l-a lăsat memoria. Nenorocirea lui este că nici pe noi nu ne-a lăsat.
Mi-am permis să nu mă duc la întâlnirea "istorică" cu Iliescu, scuzaţi cacofonia, dacă puteţi sau dacă veţi considera că este necesar, pentru că omul responsabil de mineriada din 15 iunie 1990, cloşcă a tuturor mafioţilor din FSN, FDSN, PDSR şi cu voia dumneavoastră ultimul pe listă - PSD, nu face poarte din istoria mea. Ce ar putea să-mi spună Ion Iliedscu după 20 de ani? Dacă ar putea să ne dea înapoi cei 20 de ani pe care i-a otrăvit, l-aş propune spre beatificare. Să aibă astfel un motiv întemeiat să râdă la 360 de grade.

Приятели, приятели (prieteni, prieteni) dar trecerea podului e pe bani

Am citit în ediţia online a publicaţiei Sofia Echo că oficialităţile bulgare au decis să reducă taxa de pod (Podul Prieteniei între Giurgiu şi Ruse - n.n.) de la 6 euro la 2 euro pentru fiecare autoturism ce tranzitează prin punctul vamal Ruse spre Romania. La bulgari, ca şi la români, vieţuieşte o specie numită "profitorii de pe urma taxelor de pod" de aceea nu s-a renunţat definitiv la taxă, aşa cum promiteau bulgarii. Dar tot e ceva. Partea română nici nu se gândeşte în acest moment să reducă taxa de pod de la 6 euro la cel puţin 2 euro aşa cum au decis bulgarii. Dacă ar fi după mintea guvernanţilor protocalii taxa de pod s-ar dubla sau chiar tripla, astfel încât toţi viermii din PDL şi din proximitatea acestui hoit să poată profita.
Podul peste Dunare dintre Romania si Bulgaria este traversat zilnic de aproximativ 900 de autoturisme. Odată cu reducerea taxei fluxul va creşte. Bulgarii ne dau astfel încă o lovitură după cea legată de înmatricularea autoturismelor second-hand, fiind de acum cu încă un pas mai aproape de ceea ce se întâmplă în Europa civilizată.