20 mai 2009

El Dorado la Giurgiu

Administraţia Naţională a Drumurilor de la Giurgiu a fost totdeauna un El Dorado, o vacă de muls pentru foarte mulţi angajaţi ai administraţiei. Dar nu numai angajaţii au băgat mâna în butoiul cu miere. Administraţia a fost folosită de multe ori ca sursă de venit pentru diverse formaţiuni politice, diverse personaje politice. Posturile de şef la AND Giurgiu şi cel de casier au fost totdeauna extrem de vânate. Scandalurile nu sunt noi aici. Ele s-au repetat ciclic. Orice soluţie aplicată nu a putut pune stop acestui adevărat fenomen. Dacă i-aţi vedea pe angajaţii de la AND ce case şi maşini au, aţi înţelege iute de ce toţi giurgiuvenii vor la AND Giurgiu să taxeze TIR-urile la trecerea peste Podul Prieteniei.
În noaptea de marţi, 19 mai, 8 angajaţi (casieri) din AND Giurgiu au fost suprinşi de către organele de control având asupra lor circa 8 000 de euro, bani pe care nu-i puteau justifica. După deschindere, casierii au primit mandat de reţinere. Cei 8 se ocupau cu colectarea taxei de pod, din care o bună parte o băgau în buzunare. După audieri au fost reţinuţi pentru luare de mită.
Directorul de la AND Giurgiu, Marian Minea, se arată surprins de faptul că angajaţii săi au pus botul la taxe. Să vedem dacă va fi tot atât de suprins după ce va da cu subsemnatul în faţa procurorilor, pentru că doi au declarat că mare parte din sumele colectate se drenau către şefi şi persoane cu influenţă. Mai mult, unii au declarat că şefii de agenţie făceau presiuni şi trafic de influenţă asupra lor. (N.B. Atenţie! Acuzaţiile se referă la şefi, ceea ce înseamnă că buba era coaptă acolo de ani de zile!) Ce fel de presiuni?? E simplu de răspuns la a această întrebare.
Azi, miercuri 20 mai, cei 8 vor fi aduşi în faţa magistraţilor cu propunerea de reţinere pentru o perioadă de 29 de zile. La rândul său actualul director AND Giurgiu va fi chemat la audieri la Parchetul Giurgiu.
Dacă presa naţională nu ar fi insistat să noteze şi un punct de vedere al IPJ Giurgiu, această instituţie ar fi trecut evenimentul sub tăcere. De altfel, declaraţiile purtătorului de cuvânt al IPJ Giurgiu nu a adus nimic nou în chestiune. Aceeaşi limbă de lemn a bătut ca o toacă.
În mod firesc, la finalul anchetei ar trebui să asistăm la un cutremur de proporţii la AND Giurgiu, dar şi în unele cercuri politice. Să vedem dacă va fi aşa.
P.S. Din informaţiile noastre, şeful AND Giurgiu este numit de PDL Giurgiu. Am dorit să-l contactăm telefonic pe preşedintele PDL Giurgiu, dar nu răspunde. O fi ştiind el de ce tace.

Niciun comentariu: