13 august 2010

Breşa. Teoria presiunii superficiale


Preluare de pe http://www.stareapresei.ro

Exista in hidrostatica o teorie foarte interesanta, care se aplica in practica sistemelor sociale: teoria presiunii superficiale.
Daca umpli la limita maxima un pahar cu apa, exista o situatie-limita in care este indeajuns inca o picatura infinitezimala, incat apa sa dea pe-afara din pahar.

In practica sistemelor hidrostatice, actiunea turnarii acelei picaturi infinitezimale de apa este realizata de om, iar rezultatul este dramatic. In practica sistemelor sociale lucrurile stau exact la fel.

Ieri, s-a produs o bresa in legea tacerii, impusa de grupurile de presa din Romania asupra situatiei dramatice in care se afla jurnalistii. Totul a pornit de la o greseala (cine mai stie a cata?) facuta de Realitatea Media: a determinat un profesionist remarcabil, recunoscut si consacrat, pe Laura Nureldin, sa isi dea demisia de la The Money Channel.
.....................
.....................

CItiţi continuarea acestui articol pe sursa http://www.stareapresei.ro/bresa-teoria-presiunii-superficiale-12841.html

12 august 2010

Sănătatea şi viaţa giurgiuvenilor în pericol


Datoriile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Giurgiu către furnizorii de medicamente compensate şi gratuite sunt de neacoperit. În situaţia în care Colegiului Naţional al Farmaciştilor şi Casa Naţională de Sănătate nu vor găsi o soluţie de acoperire a datoriilor acumulate la furnizorii de medicamente cele mai multe farmacii din judeţul şi municipiul Giurgiu riscă falimentul.
Farmaciile (24 la număr în municipiul Giurgiu) mai eliberează medicamente compensate şi gratuite până în ziua de 20 august 2010, după care dacă nu se va găsi o soluţie se va sista eliberarea medicamentelor.
Refuzul de a elibera medicamente compensate sau gratuite ar avea un efect catastrofal asupra sănătăţii celor ce au mare nevoie de aceste medicamente (bolnavi de hepatită, cancer, beneficiarii programelor naţionale, transplant, bolnavii cardiacii, persoane cu dizabilităţi...). Preţul medicamentelor este foarte ridicat. În consecinţă imposibil de acoperit de către o persoana a cărei sănătate, sau chiar viaţă, depinde de administrarea acestor medicamente.

10 august 2010

Se strânge laţul în jurul lui Dan Păsat

După ce ni s-a uscat nouă gura lătrând în pustiu că deputatul Dan Păsat este compatibil cu DNA pentru matrapazlâcurile făcute în cei câţiva ani de când a intrat în politică, Jurnalul Naţional publică un amplu articol pe această temă.

Cităm un fragment din amplua articol din Jurnalul Naţional: "Printre faptele de care este acuzat Dan Păsat figurează şantajul, faptă penală prevăzută de art. 13 indice 1 din Legea nr. 78/ 2000. Păsat este acuzat, printre altele, că împreună cu unul dintre oamenii lui de casă, Marin Constantin, zis "Marian Boxerul", a recurs la presiuni şi ameninţări pentru a-i convinge pe doi parteneri de afaceri să-i cedeze unele contracte, precum şi sume importante de bani.".

Am mai spus. O repetăm. Actualul deputat pedelist (fost penelist) Dan Păsat se ocupa cu ameninţări încă de dinainte de a fi demnitar al statului român. Are în proprietate balta Hobaia (doar exploatarea de peşte nu şi luciul de apă!), unde tăia şi spânzura ca pe propria-i moşie, interzicându-le sătenilor să adape vitele din balta Hobaia, opturându-le accesul la păşune şi devastându-le cultura de porumb pentru a-şi trage el cale de acces la bala unde veneau tot soiul de potentaţi ai vremii să pescuiască.

Odată decis să intre în politică, la îndemnul deputatului Dragoş Ujeniuc trecut de la PNL la PLD (acum reîntors la PNL!), Dan Păsat a apelat la metode mafiote ca să-şi asigure succesul. În sensul că nu s-a dat deoparte de la a folosi ameninţarea în campania electorală pentru europarlamentare, pe vremea când era membru PLD, înainte de fuziunea prin absorţie cu PD şi apariţia PD-L. Nu mai revenim asupra incidentelor de la Ogrezeni sau Bolintin Vale.

Dan Păsat s-a bazat, şi se bazează, pe spate asigurat de şmecheri. Dar uite că Dan Păsat a întrat în... rahat. Ca să obţină un loc în Parlament a dat cu banii în stânga şi dreapta. Sume fabuloase luate cu dobândă de la cămătari. Ca să-şi acopere datoriile, care-l presau din urmă, Dan Păsat a recurs la şantaj şi ameninţare la adresa primarilor din judeţul Giurgiu pentru a ca aceştia să încheie cu firma lui contracte de prestări servicii. În special aducţiuni de apă potabilă şi infrastructură comunală.

Firma lui Păsat Dan, SC Prod Invest SRL, nu îndeplinea condiţiile legale de elegibilitate necesare câştigării licitaţiilor publice pentru respectivele lucrări de aducţiune a apei potabile. Dar asta nu conta. Conta faptul că deputul strângea şurubul şi obţinea lucrări prin şantaj şi ameninţare. Între cei ameninţaţi şi ţantajaţi s-au aflat primarii din Valea Dragului, Răsuceni, Vărăşti, Bulbucata, Bucşani, Letca Nouă. (Bref. Ceva mă face să cred, cunoscându-i pe unii dintre aceşti primari, că şi lor le-a cam plăcut să fie "şantajaţi").

Jurnalul Naţional consemnează: "Pe fondul presiunilor exercitate de Dan Păsat asupra celor doi "parteneri", la sfârşitul lunii octombrie 2009, la sediul firmei fraţilor Ionuţ şi Marian Ionel s-a prezentat Dan Păsat, însoţit de "gorilla" sa, Marin Constantin, zis "Marian Boxerul", plus un grup de presiune format din opt persoane. Folosind forţa şi ameninţând cu cuţitul, grupul l-a obligat pe Ionel Adrian Marian să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aducţiune apă potabilă în comuna Vărăşti şi a obţinut promisiunea că a doua zi Ionel Marian se va duce la Primăria Vărăşti, va încasa banii care i se cuvin la acel moment de pe urma executării lucrărilor şi îi va da lui Dan Păsat.
Din constatările procurorului reiese că deputatul Dan Păsat se purta cu primarii de comună şi cu alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale ca un veritabil vătaf, obligându-i să atribuie firmei la care era asociat diverse lucrări din bani publici şi fonduri europene.".

Cam acesta este deputatul Dan Păsat. Şi nu este singurul demnitar din ţara asta care se ocupă cu aşa ceva. Noi suntem informaţi că în "afacerea" asta care pute de la o poştă a acţiune mafiotă ar fi implicat o serie lungă de primari giurgiuveni (de la toate formaţiunile politice), nărăviţi la bani mulţi, la multe miliarde de lei, în cârdăşie cu Dan Păsat. Alături de aceştia pare să fie implicat şi preşedintele PDL Giurgiu, deputatul Bogdan Cantaragiu, despre care am scris la vremea respectivă. Acesta neagă acuzaţia de complicitate. Normal, că doar nu este prost să recunoască de bună voie. Însă procurorii de la DNA au o cu totul altă părere. Aşteptăm să-l vedem pe Cantaragiu explicându-le procurorilor de la DNA cât de neimplicat este. Dacă deputatul Cantaragiu îşi dă drumul la gură, vor pica muţi giurgiuveni şefi de servicii deconcentrate. Este posibil ca rădăcinile acestui grup organizat să ajungă până în Prefectura Giurgiu.