20 august 2010

Incendiul care deblochează

A mai murit un bebeluş ars la Maternitatea Giuleşti. S-a ajuns la 5 decese şi încă ministrul Sănătăţii Attila Cseke nu şi-a dat demisia. De câte alte asemenea tragedii mai este nevoie în ţara unde naşterea a juns un blestem ca un ministru să-şi dea demisia?
Îl invităm pe Attila să revina la Giurgiu, la Spitalul Judeţean. Îi promitem că-i pregătin un incubator în care să-şi odihnească oasele. Un incubator şi un scurt-circuit.
Mă alătur şi eu îndemnului lansat de SICTIRELI. Du-te, Cseke, unde a înţărcat Attila iapa!
O ţară întreagă suferă alături de părinţii care şi-au pierdut copiii. Un suspin naţional se aude. Nu şi glasul lui Traian Băsescu pe acesat subiect. A spus ceva legat de risipa de bani din sistem. Cică în comparaţie cu 2001 acum se alocă de 4 ori mai mult. Şi se întreba de ce sistemul este totuşi la pământ. Întrebarea este de neam prost, pentru că în 9 ani realităţile din România s-au schimbat radical. Nici în 2001 suma alocată nu era satisfăcătoare. În 9 ani populaţia a ajuns în suferinţă cruntă, aparatura învechită, clădirile degradate. Numai dacă investeşti în apartură şi îţi dai seama că sumele alocate nu sunt deajuns. Găsise el explicaţia pentru catastrofa de la Maternitatea Giuleşti.
Sesizez totuşi un lucru bun. Traian Băsescu nu-i mai îndeamnă pe medici şi asistente să ia calea străinătăţii. S-o fi prins că a vorbit gura fără el? Tace în păpuşoi ca ştim noi cine după ce i-a ieşit garoiul pe gură.
A fost nevoie de o tragedie ca să se deblocheze câteva mii de posturi în sistemul sanitar. Urmează un incendiu catastrofal într-o şcoală, într-un teatru, într-o unitate militară, în Justiţie, în Administraţie... etc ca să deblocăm definitiv România.

Sondorii portocalii

Piţifelnicii, cum ar spune Ion Cristoiu, care întreţin site-ul portocaliu giurgiu-news cu cadavre de şopârle, au lansat, chipurile, un sondaj de opinie. Giurgiuvenii sunt invitaţi să răspundă la întrebarea cine va fi viitorul primar al municipiului Giurgiu.

Citiţi şi vă cruciţi. "Incepand de astazi, Giurgiu News a lansat o noua provocare: un sondaj de opinie care va releva 'pulsul" electoral din 2012... In cursa pentru Primaria Giurgiu am lansat patru personaje cunoscute de giurgiuveni... Votati si veti avea o oglinda a preferintelor electoratului din municipiu!".
Încălcând cele mai elementare principii ale unui sondaj de opinie, (dez)gloparii de la "giurgiu-news" încearcă o manipulare a opiniei publice, oferind şi punctul lor de vedere, încercând să-l impună ca adevăr universal valabil. Punct de vedere care, edident, nu poate să fie decât profund subiectiv, aşa cum stă bine unor manufacturieri ce se laudă că sunt cei mai tari din târg. Cei mai tari la ce? La fitile îndesate într-o lampă cu coşul spart?

Consiliul Judeţean Giurgiu avariat de O.U. nr. 63

Citeam într-un săptămânal giurgiuvean despre disponibilizările efectuate la Consiliul Judeţean Giurgiu prin punerea în aplicare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 63 şi mă întrebam ce o fi fost în sufletul consilierilor PDL, obligaţi să voteze o ordonanţă de urgenţă ce va produce drame în familiile obligate să suporte consecinţele. Întrebare retorică, evident.
Aparatul propriu al Consiliului Judeţean şi instituţiile aflate în subordinea sa se aflau oricum în deficit de personal. Prin O.U. nr. 63 aceste instituţii au suferit încă o lovitură sub centură, care le aduce în pragul blocării activităţilor.
Biblioteca Judeţeană funcţiona, conform declaraţiilor directorului, cu 46,7% din necesarul de oameni. Organigrama s-a redus cu încă 8 locuri. Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale a rămas fără 17 angajaţi. Direcţia Judeţeană de Transport a redus numărul posturilor cu 16. Muzeul Judeţean renunţă la 11 angajaţi, iar Teatrul Valah la 21. De asemenea, reduceri semnificative la Direcţia de Evidenţă a Populaţiei şi la Camera Agricolă...
V-am prezentat o mică parte a dezastrului provocat de actuala formulă guvernamentală. Trebuie avut în vedere impactul acestor măsuri asupra calităţii vieţii giurgiuvenilor, a familiilor în care se află cel puţin un disponibilizat căruia nu i se oferă nicio alternativa.
Guvernanţii, incapabili să pună trenul pe şine după ce l-au deraiat printr-un management execrabil, aplică cea mai simplă metodă: asasinatul financiar al populaţiei, afundând şi mai tare România în apa stătută a dezastrului moral.
Suntem abia la început. Nu ne aflăm în ochiul ciclonului. Lunile de toamă, dar mai ales de iarnă, vor fi decisive pentru mulţi dintre noi, dar şi pentru Guvernul Boc, pe care nu-l vad stând în jurul mesei de Craciun.
Aşa cum ne-a obişnuit, Traian Băsescu se va spăla pe mâni ca Pilat, deşi actuala formulă de guvernare este opera sa. Sub oblăduirea lui derbedeii din guvern şi slugile lor din teritoriu au condus România ca pe un dric.
Traian Băsescu va încerca să mai salveze ce se poate dintr-un partid căzut în comă profundă, aruncându-l peste bord pe Emil Boc ca pe un lest, cu toată opoziţia gărzii pretoriene condusă de buldogul Vasile Blaga.

18 august 2010

Pedeliştii se ameninţă cu dosare

Partidul Democrat Liberal este pe punctul de a se dezmembra sub forţa centrifugă a celor două grupări, una care-l sprijină pe Boc şi alta apropiată preşedintelui Băsescu. În şedinţei cadrul Biroului Permanent Naţional, desfăşurată recent, grupul celor ce doresc remaniere guvernamentală şi separarea treburilor de partid de cele ale guvernării (Sever Voinescu, Sulfina Barbu, Cezar Preda, Elena Udrea, Traian Radu Ungureanu) au fost puşi la colţ de către oamenii lui Emil Boc (Blaga, Videanu, Berceanu).
Cel mai furibund a fost Vasile Blaga, ministrul de Interne, care i-a ameninţat pe oamenii lui Băsescu cu dezvăluri şoc: „Să vă ferească Dumnezeu să mă apuc eu să vorbesc, să spun ce ştiu despre fiecare dintre voi!", a ameninţat "buldogul" Blaga, care a demonstrat prin această ameninţare că pedeliştii se au la mână unii pe alţii. De pe poziţia de ministru al unui important minister, care are acces la dosare şi documente secrete, Vasile Blaga îşi şantajeze oamenii, ameninţându-i cu dezvăluiri compromoţătoare. Oare ce dosare deţine Vasile Blaga, ce lucruri ilegale au făcut adversarii săi din partid? Vom afla curând "pe surse".
După o asemenea ameninţare, în mod firesc Vasile Blaga ar trebui invitat undeva, într-un birou cu uşi duble şi capitonate, sub lumina lămpilor de birou puse în ochi, să dea detalii cu privire la "secretele" compromiţătoare pe care le deţine. Dar cine să o facă? Totul este în mâna lor.
Ameninţările lui Blaga nu sunt noutăţi. Fac parte din peisajul politic românesc. Următoarea mişcare îi aparţine lui Traian Băsescu. Este puţin probabil ca acesta să lase netaxat un asemenea afront adus oamenilor lui.

17 august 2010

Giurgiu - Giuleşti/ Două situaţii aproape identice

În urma cu câteva luni un caz aproape similar s-a petrecut la spitalul din Giurgiu, unde s-a produs un incendiu la secţia nou-născuţi. Un televizor din cabinetul medicului de garda a făcut scurt-circuit şi s-a aprins. În momentele respective nu se afla niciun cadru medical în cabinet. Incidentul s-a petrecut în jurul orelor 22.00.
La început televizorul a ars mocnit, apoi cu flăcări. Saloanele au fost cuprinse de fum înecăcios. S-a apelat la unitatea de pompieri de la ISU Giurgiu, care a sosit la faţa locului în câteva minute. Pompierii au evacuat copiii, mamele şi personalul medical, după care s-a localizat şi stins incendiul.

Cam ăsta este filmul în câteva cuvinte. Acum urmeaza partea care m-a intrigat peste măsură. Purtatorul de cuvând de la ISU Giurgiu a trecut totul sub tăcere câteva zile. La insistenţele presei locale a emis un comunicat de presă, încercând să o treacă pe Academiei, precizând că a fost vorba despre un exerciţiu al pompierilor şi nici vorbă despre incendiu. Toate aceste declaraţii năucitoare contraziceau realitatea în mod flagrant. O parte dintre jurnaliştii giurgiuveni aveau imagini suprinse la faţa locului în timpul intervenţiei, care arătau clar că este vorba despre un incendiu. La toate astea se adăugau imagini cu pompieri plini de funingine pe faţă, unii intoxicaţi cu fum, declaraţiile martorilor, a mamelor evacuate, a personalului medical.
Ce se încerca de fapt? La o primă analiză s-a constatat că pe palier nu exista un stingător de incendiu portabil. În plus, nu funcţiona instalaţia de stingere a incendiului. Nu furtune, nu robineţi, nu apă. Dacă pompierii ar fi întârziat câteva minute am fi vorbit de victime umane ca şi la Giuleşti. S-a încercat muşamalizarea incidentului pentru a nu avea de suferit conducerea spitalului, pusă pe criterii politice.
Am încercat atunci să intrăm în legătură cu conducerea spitalului pentru a consemna un punct de vedere, dar ne-a fost imposibil. Greu de explicat de ce conducerea consiliului judeţean nu a reacţionat imediat şi nu a solicitat o anchetă serioasă la spitalul judeţean şi s-a mulţumit să treacă incidentul sub tăcere. De asemenea, ar fi trebuit să se declanşeze o anchetă şi la ISU Giurgiu. Purtătorul de cuvânt ar fi trebuit tras la răspundere pentru muşamalizarea cazului şi încercarea de manipulare a opiniei publice. Nimeni nu a păţit nimic.
Văzând imaginile de la Maternitatea din Giuleşti, mi-am amintit de Giurgiu, unde, din fericire, nu au fost vcitime umane. Şi în cazul de la Giuleşti se încearcă să se dea vina pe un banal scurt-circuit. Se încearcă o manipulare a opiniei publice în speranţa că în câteva zile totul se va da uitării aşa cum se întâmplă de obicei în România. Nimeni pare să nu fie tras la răspundere, deşi acolo au murit, până în prezent, 4 copii. Ministrul Sănătăţii tace chitic în păpuşoi.

16 august 2010

Starea presei

Pe blogul său http://www.stareapresei.ro/,
jurnalistul Florin Budescu a pornit de la câteva consideraţii pe marginea cazului Bursa (citeşte amănunte despre "cazului Bursa" în arhiva http://www.stareapresei.ro/) şi a finalizat postul într-o analiză a presei româneşti post-decembriste.
Cu cea mai mare parte dintre concluziile şi afirmaţiile lui Florin Budescu sunt de acord. Şi eu consider că tabloidizarea presei româneşti este un fenomen păgubos. Dar nu este specific presei din România. Din păcate această tendinţă se simte şi în blogosferă.
Sunt absolut de acord cu Budescu atunci când afirmă că, citez: (...) "Nu trebuie să ne îndoim de faptul că tabloidizarea presei române are legătură directă cu formarea trusturilor şi cu tendinţele acestora de a face bani grei din prostirea cititorilor.". (...) "Atata timp cat mass-media intra pe mainile unor grupuri uriase de interese de afaceri, se asteapta cineva ca actele de coruptie la nivel guvernamental facute de aceste grupuri sa fie investigate de mass-media aflata sub un control strict? Eu nu". (...)
Florin Budescu propune şi câteva soluţii pentru a împiedica formarea grupurilor de interese. Soluţii pe care nu le pot împărtăşi în totalitate, cum ar fi "interdicţia de a forma grupuri de presă care trag din toate poziţiile.". În primul rând cine stabileşte că s-a format un trust sau un grupuri de interese care trag din toate poziţiile? Cine trebuie să-şi asume responsabilitatea unei asemenea cenzuri? Unde, în ţări cu tradiţie democratică, s-a mai dat o asemenea lege? Acolo unde democraţia este puternică, "grupurile de interese" nu rezistă. Dacă în România democraţia nu-i consolidată, eu spun că presa este ultima vinovată.
Vă invit să citiţi capitolele: Trustul, presa tabloida si rolul formativ; Cine scrie despre libertatea presei; Libertatea de a fi sclav; Cenzura versus Delictul de consemnare; Obiectivitatea versus delictul de opinie.

15 august 2010

Jacuzzi de huiduieli pentru Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a fost huiduit la Constanţa, de câţiva spectatori de la Ziua Marinei, la începutul şi finalul discursului.
Să fii huiduit în orasul tău, este umilinţa maximă pentru un om cu o doză cât de mică de demnite. Băsescu nu a părut să-i pese că este huiduit la Constanţa. De altfel, cred că a început să-i placă. Pentru a-şi satisface şi această nebunie, foarte curând vom auzi că şi-a angajat huiduitori de profesie. Vrea baie de mulţine cu jacuzzi de huiduieli.

UPDATE
Înainte de vizionarea imaginilor, citiţi şi punctul de vedere al lui Victor Roncea pe acest subiect. Jurnalistul consideră că huiduielile au fost adăugate de către tehnoredactorii de la Antena 3 şi Realitatea Tv peste imaginile cu Traian Băsescu de la Constanţa.



Olguţa Vasilescu vrea să elimine comentariile spurcate de pe internet

Senatorul PSD Olguţa Vasilescu a declarat pentru cotidianul “Adevărul” că va solicita Biroului Permanent al acestei Senatului ca iniţiativa legislativă privind interzicerea obscenităţilor pe Internet să fie dezbătută în procedură de urgenţă în viitoarea sesiune parlamentară.
Iată cum îşi explică parlamentarul pesedist iniţiativa legislativă: “Sunt copii care intră pe Internet de la 6 ani. Nu se poate să se uite pe site-uri şi să citească toate înjurăturile postate acolo. Am primit multe semnale şi de la asociaţiile de părinţi”.
Doamna Olguţa vorbeşte să facă răcoare în jur. Pe canicula asta prinde bine puţină răcoare, numai că trebuie să fii tâmpit de-a binelea să crezi că minorul de 6 ani intră pe site-urile gazetelor să citească articole sau şi mai şi comentariile. Nici măcar minorul de 14 ani nu intră pe un asemenea site când are la dispoziţie site-urile porno.
Olguţa Vasilescu s-a tâmpit definitiv şi doreşte să ne demonstreze acest lucru printr-o lege aberantă. Cine doreşte să-şi ferească site-ul sau blogul de obscenităţi, are posibilităţi tehnice multiple să o facă, nu trebuie să vină Olguţa să ne tragă o lege specială.
Aş mai avea câteva comentarii, dar nu vreau să transform acest post într-un şuvoi de înjurături la adresa doamnei Olguţa şi a întregii porcoase clase politice româneşti. Dacă Olguţa Vasilescu s-a gândit că prin această diversiune, mai direct spus, scoaterea în faţă a minorilor, vrea să pune botniţă celor ce umple politicienilor figiderul de carne, îi spun de pe acum că ne va beli ceva cu legea Olguţa.