9 mai 2009

Fotbal, politcă şi huliganism

Confruntările dintre echipele Dinamo şi Steaua nu mai sunt de mult timp “eterne”, “fascinante” şi nici derby-uri, sunt simple întâlniri între 22 de indivizi încălţaţi ca nişet vite în ghete cu crampoane. Am urmărit “derby-urile” an de an. Rar mi-a fost dat să văd o întâlnire atât de stearpă, de lipsită de culoare şi respect pentru fani.
Atâta vreme cât indivizi precum Borcea, Becali, Turcu, Penescu, Mititelu, Dragomir, Sandu, Iacu sau Niculae, şi încă mulţi alţii, sunt implicaţi în fotbal, politică şi economie România nu poate arăta altfel decât aşa cum sunt tribunele. Adică o ţară ieşită din minţi, pregătită şă-şi dea singură foc la valiză. Evident, nu vorbim de valiza lui Becali şi nici de gazul lui Borcea. Vorbim despre o valiză plină cu speranţe risipite.
Spectacolul de sunet, isterie şi lumină din tribună nu este altceva decât o altă formă a huliganismului exprimat în teren, pe banca de rezerve, în lojă, în consiliile de administraţie ale celor două formaţii.
Dacă fotbalul nu s-ar fi jucat pe goluri, ci pe nasturi, tot 1 la 1 ar fi fost. Steliştilor şi dinamoviştilor le este perfect perpendicular pe ce joacă. Ei ştiu una şi bună: presa să înceteze să-i mai critice, fanii să nu-i mai înjure, portofele pline ca să-şi piardă nopţile prin discoteci.
România se arată încă o dată anapoda. Când în Europa se joacă fotbal de înaltă clasă, din ce în ce mai frumos şi eficient, la noi totul e pe dos. Ai senzaţia că fotbaliştii noştri văd totul în oglindă. Ei joacă, pardon, evoluează, din ce în ce mai prost, sunt din ce în ce mai stupizi. Ca şi conducătorii şi antrenorii lor.

Părinţi iresponsabili

Aţi văzut părinţi mai imbecili, mai iresponsabili decât cei ce i-au pus ţigara în mână acestui copil nevinovat?
Decăderea din drepturi ar fi o pedeapsă prea mică pentru ei. Ar merita ani grei de puşcărie şi o cisternă cu scuipat între ochi.

8 mai 2009

Scroafa şi drujba

Marian Vanghelie a ventit val-vârtej la Giurgiu, într-un raid de pedepsire a deputatului de Giurgiu Mădălin Voicu.

Acuzat că în numeroase rânduri a avut o atitudine reprobabilă faţă de Mircea Geoană, preşedintele PSD, pe care, de curând, l-a numit “gherţoi”, lui Mădălin Voicu i s-a arătat la Giurgiu, cartonaşul roşu. Totodată, lui Mădălon Voicu i s-a reproşat şi faptul că în loc să fie mai aproape de giurgiuvenii care l-au ales, el preferă să-şi arate faţa în diverse talk show-uri, unde îşi dă cu părerea de la fotbal, la femei gravide, după cum ne-a declarat Marian Vanghelie într-o discuţie lejeră purtată cu el după şedinţa în care Mădălin a fost mazilit în unanimitate.
Contactat de noi, în jurul orelor 17.30, imediat ce a fost exclus din organizaţia Giurgiu, Mădălin Voicu ne-a declarată că nu are nicio reacţie, dar va avea, cum altfel, o intervenţie televizată pe acest subiect la Realitatea TV. Lucru ce s-a şi petrecut. Dovadă că Mădălin Voicu se poate şi ţine de cuvânt.
Chiar din momentul în care a fost desemnat candidat PSD la Giurgiu, Mădălin a declarat că a fost exlilat aici, cu speranţa că-şi va rupe capul. Numai că electoratul a dorit, mânca-ţi-aş!, să-l aleagă deputat.
De atunci, în afara unor declaraţii sforăitoare, care, puse pe portativ ar da o manea politică de toată frumuseţea, voinicul nostru nu a mai produs nimic.
În schimb, nemulţumit de maniera în care înţeleg unii politicieni să se arate în public, pe la sâmbra oilor, Mădălin Voicu i-a gradat cu apelativul “gherţoi”, când, unul dintre cei mai mari dintre gherţoii politici ai patriei este chiar el.
Marian Vanghelie ne spunea: “Mădălin îmi este prieten (N.B. Vanghelie are, din nou, probleme cu timpurul verbului “a fi”. Corect: MI-A FOST PRIETEN.) şi i-am zis mereu: Băi, Mădăline, gata, mă, nu mai merge numai cu miştoul. Geoană e candidatul nostru. Cum o fi el... Dar nu-l poţi face gherţoi. M-a întrebat nevasta lui Geoană ce e aia gherţoi şi i-am zis că e de bine, ce dracu putem să-i spun! Păi, dacă vă arăt un mesaj de la Mădălin…………”Dacă nu îţi comvine, schimbă gherţoiul”. Nu se poate aşa ceva. Vă spun eu, de Mădălin e numai gura, în rest nu face nimic. Or, politica nu se face numai aşa. Mai trebuie să şi muncim. Să vină pe aici, pe la Giurgiu, să stea numai pe stradă, în mijlocul oamenilor, să vorbească cu ei. Să-i ajute.”
Neîncrezători în sinceritatea lui Vanghelie, şi simţind că în spatele excluderii ar putea fi o răzbunare a lui Geoană, jurnaliştii l-au întrebat direct pe Vanghelie de ce a căzut aşa de rapid ghilotina. În stilul său colorat, Marian Vanghelie a spus: “A căzut scroafa din copac”, făcând trimitere la o declaraţie mai veche a lui Mădălin, când a spus: “Scroafa (citete Marian Vanghelie) s-a suit în copac.”. După anunţul că a fost eliminat din PSD, Mădălin Voicu a completat declaraţia lui Vanghelie, spunând: "A căzut scroafa din copac, dar a căzut în cap".
O putem ţine tot aşa câteva zile de acum încolo, însă lehamitea ne-a cuprins deja. Ne oprim deocamdată aici. Ca o concluzie la cele prezentate mai sus aş spune că scena politică românească este îmbibată ca un burete cu astfel de personaje dubioase, cocoţate toate într-un copac uscat. Şi asta nu e tot, pentru că alte câteva sute stau la baza copacului, cu drujbele în maâni.
Ultima oră
Vineri, 8 mai 2009. Mădălin Voicu pendulează de la o televiziune la alta, unde-şi varsă castronul cu necaz. Consecvent cu sine, artistul neamului uzează de aceleaşi maneliste fraze. Pentru el toată lumea e tâmpită. Giurgiuvenii însă nu. Se laudă că în campanie a promis... ca nu va promite nimic. Se dovedeşte că a avut gură de păcătos. Nu a promis. Nu a făcut. A trecut o jumătate de an şi Mădălin Voicu străluceşte prin absenţă la Giurgiu. În opinia mea Mădălin Voicu poată să rămână în PSD. Acolo este locul unuia ca el. Ca să-l parafrazez... un gherţoi. Însă, ca deputat de Giurgiu... mai bine lipsă. Să nu uităm că într-un interviu a declarat, cu o nesimţire pe care o găseşti doar la o anumită categorie socială, că Giurgiu este o planetă a maimuţelor. Uite că "maimuţele" nu-l mai doresc.

6 mai 2009

Soluţie de criză

- Am auzit că au băgat la supermarket pedelină şi pesedină la liber. Cât o fi chilu? Să dea câte o litră să ne ajungă la toţi.
- Eu nu vreau decât 100 de grame, că nu mi-a venit pensia luna asta. Pedelina şi pesedina or fi compensate?

5 mai 2009

IPS Teodosie Tomitanul acuzat în presă că ia şpagă

L-am cunoscut pe IPS Teodosie Snagoveanu, actualmente arhiepiscopul Tomisului, cu câţiva ani în urmă, pe vremea când, de pe funcţia de vicar al Bucureştiului avea în competenţă şi zona Giurgiu. IPS Teodosie Snagoveanu a avut o contribuţie decisivă la înfiinţarea în Giurgiu a unui seminar teologic. Acesta a fost contextul în care eu şi colegi din presa locală ne-am întâlnit cu IPS Snagoveanu. De asemenea, nu de puţine ori IPS Snagoveanu a fost prezent la serbările oraşului Giurgiu, de Ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Întâlnirea, şi cele câteva cuvinte schimbate cu IPS Snagoveanu, mi-au lăsat impresia că mă aflu în faţa unui erudit, un prelat plin de har Dumnezeiesc. Nu putem intui atunci că peste circa 10 ani de numele IPS Teodosie se vor lega câteva scandaluri de presă. Despre activitatea şi viaţa IPS Snagoveanu s-au scris şi lucruri bune şi rele. De la implicarea sa în politică, în viaţa spirituală a unor localităţi, în demararea acţiunii Lumină de la Malul Mării şi până la o pretinsă colaborare cu Securitatea.
Zilele acestea presa naţională publică un articol în care ISP Teodosie Tomitanul, fost Snagoveanu, este implicat într-un caz de corupţie şi luare de mită.
Postul Realitatea TV a difuzat un film, realizat cu camera ascunsă de către un jurnalist sub acoperire. Vă invit să-l vizionaţi şi continuăm după.



...


Ei bine, navigând pe Internet am găsit o somaţie emisă de Consiliul Naţional al Audiovizualului, în urma analizării reclamaţiei cu nr. 9534/02.07.2007 adresata de Patriarhia Româna, către postul de televiziune OTV, datată 14 septembrie 2007, prin care postul OTV este obligat să, cităm din respectiva somaţie: "(…) difuzeze, în ziua de 15 august 2007, timp de 10 minute, în intervalul orar 20.50-21.00 urmatorul text:
"Consiliul Naâional al Audiovizualului a constatat că, prin conţinutul ei, ediţia din 01 iulie 2007 a emisiunii "Dan Diaconescu Direct", s-a transformat într-un act de acuzare publică la adresa Bisericii Ortodoxe Române şi a reprezentantilor acesteia, cărora li s-au adus grave acuzaţii de natură morală şi penală, nedovedite, fapt care nu poate fi acceptat într-un program audiovizual nici din punct de vedere legal şi nici moral.
Dl. Dan Diaconescu a permis invitaţilor emisiunii să formuleze un discurs plin de nuanţe tendenţioase, susţinându-i în mod indirect, fără a le solicita să probeze în vreun fel afirmaţiile acuzatoare.
(………) Dan Diaconescu, a permis difuzarea emisiunii cu încălcarea principiului imparţialităţii, fapt ce a condus la imposibilitatea ca publicul să-şi formeze o opinie corectă şi obiectivă despre subiectul propus spre dezbatere."

În fapt, ce s-a întâmplat în emisiunea respectivă şi a declanşat reacţia Patriarhiei Române? Ei bine, s-a discutat pe marginea şpăgilor ce se oferă pentru un post de preot sau pentru susţinerea masteratului.
Cităm din somaţia CAN (……)”Invitatul Silviu Alupei a afirmat că, pentru ocuparea unui post de preot în capitală, se cer 40.000-50.000 de euro.
De asemenea, un alt invitat din studio, dl. Doru Iuga, a afirmat că li s-a cerut unor studenţi de la o facultate de teologie câte 20.000 de euro pentru luarea masteratului; ulterior (la ora 22.17.05), revenind asupra celor spuse cu precizarea că suma care a fost solicitata a fost de 20 milioane lei şi nu de 20.000 de euro.
La ora 00.49.46, dl. Dan Diaconescu a citit un mesaj de la un telespectator: "Pentru un post de paroh trebuie să dai o şpagă de la 10.000 de euro în sus".
(N.N. Jurnalistul Alupei s-a adresat cu apelativul "Şpagoveanul" când a adus discuţia despre IPS Teodosie Snagoveanu. La intervenţia lui Diaconescu a recunoscut că acesta se poate bucura de apelativul de neşpagoveanu până la proba contrarie.)
Aşadar, după doi ani toată această telenovelă cu miros de şpagă are un nou episod. Dacă filmuleţul, prezentat ca dovadă de către jurnaliştii de la România Liberă şi difuzat de postul Realitatea TV se dovedeşte a fi real şi nu trucat în vreun fel, aşa cum susţine purtătorul de cuvânt al Episcopiei Tomisului, atunci CAN să strige în gura mare în centrul Capitalei, în faţa sediului OTV, timp de 10 minute: Am fost minţiţi de Patriarhia Română, ne cerem scuze!
De asemenea, să înainteze Patriarhiei Române un protest, cerându-i să repună adevărul în adevărata sa lumină. La rândul meu promit să-mi schimb radical impresia pe care am avut-o cu privire la IPS Teodosie Snagoveanu, actualmente Tomitanul.

Ca bonus vă oferim o scurtă secvenţă în care IPS Teodosie ne vorbeşte despre misiunea preoţilor.



Ultima oră. Procurorii constănţeni s-au autosesizat. Va urma o anchetă, care, dacă nu intervine BOR-ul solicitând retragerea procurorilor în favoarea unei anchete interne, desfăşurată după canoanele bisericeşti (nu spun acum mai multe), merită atenţia noastră. Echipa de şoc de la OTV (Magda - Ogică) are marfă proaspătă.