24 iulie 2008

Cele trei zile ale Republicii Social-Democrate de la Giurgiu


Dacã navigãm zilele acestea pe Internet nu mai avem loc de întors pachebotul de Niculae Bãdãlãu. Zeci de SITE-uri ne anunţã marea bombã: Niculae Bãdãlãu a renunţat la toate funcţiile pe care le avea în PSD nemulţumit de faptul cã nu i s-a recunoscut realegerea, sã nu zicem reculegerea, în funcţia de preşedinte al filialei Giurgiu.
Voi fi sincer cu dumneavoastrã şi voi spune ca demisia lui Bãdãlãu din toate funcţiile nu mi se pare o ştire atât de senzaţionalã încât sã invadeze Netul. De asemenea, nu cred cã a produs fiori pe şira spinãrii vreunui lider important de la Bucureşti. Niculae Bãdãlãu nu a fost niciodatã un politician de marcã. Pentru PSD, Bãdãlãu a fost o virgulã, care s-a remarcat doar prin scandaluri de presã şi nicidecum prin activitatea ca politician sau parlamentar.
Niculae Bãdãlãu şi-a asumat eşecul de la alegerile locale, şi-a prezentat demisia de onoare din funcţia de preşedinte al filialei, ca imediat dupã aceea, fãrã onoare, sã-şi depunã candidatura. Ca sã fie sigur cã nu va întâmpina vreo rezistenţã din partea celor ce i-au arãtat obrazul, a pus de o adunare generalã de alegeri, fãrã acceptul Bucureştiului, îndemnând oamenii sã se rãzvrãteascã împotriva liderilor de la centru, pe care i-a acuzat de violarea Statutului.
Rãzmeriţa de la Giurgiu trebuia înãbuşitã din faţã, aşa cã mai marii de la centru l-au ejectat pe Bãdãlãu, punând capãt în trei zile “Republicii de la Giurgiu”. Prin adresa nr. 168/17.07.2008, semnatã de Mircea Geoanã, se desemneazã un colectiv de coordonare a activitãţii politice a organizaþiei de la Giurgiu. În fruntea listei este numit senatorul Ion Rãdoi, secondat de 13 colegi, din care nu lipsesc Victor Boiangiu şi Cristian Marciu, dar nici Aurelia Dobre sau Ionel Dinu.
În cadrul conferinţei de presã pesediştii prezenţi nu au ştiut sã dea detalii suplimentare cu privire la situaţia şi statutul lui Niculae Bãdãlãu. Pãreau chiar fericiţi cã au scãpat de el. Ei au scãpat, nu şi internauţii, al cãror spaţiu virtual este invadat de Niculae Bãdãlãu şi gestul sãu fãrã precedent.
Nelipsitul Ionel Dinu s-a bãgat în seamã şi, aşa cum ne-a obişnuit, a rostit câteva adevãruri din gura sa de pãcãtos. Spre exemplu a recunoscut cã s-a greşit atunci când social-democraţii giurgiuveni l-au sprijinit pe Bãdãlãu, încurajându-i pãrerile şi principiile personale. Nimeni nu i-a dorit scaunul, a spus Dinu, dar el nu a mai vrut sã fie alãturi de noi.
Dacã pe declaraţiile lui Ionel Dinu nu putem pune mare preţ, nu acelaşi lucru spune când vorbim de Marian Mãroiu. Acesta a declarat cã în curând vom asista la invalidarea unor consilieri judeţeni, cunoscuþi ca apropiaţi de Bãdãlãu, dacã nu se supun disciplinei de partid.
Colectivul de coordonare are sarcina ca pânã pe 1 august sã prezinte propunerile cu candidaţii pentru Parlament. Va fi şi Niculae Bãdãlãu printre aceşti nominalizaţi? Asta nu depinde de Giurgiu, ci de Bucureşti. Dacã Bucureştiul va dori, va fi, dar, cu siguranţã peste dorinţa giurgiuvenilor, care l-ar vrea pe Nicu Bãdãlãu prins în insectar.
Niculae Bãdãlãu pluseazã lãsând sã se înţeleagã faptul cã “Republica” a murit dar nu s-a predat. Auziţi ce declarã unui jurnalist de la ROMPRES: "Oamenii au început sã îşi dea demisia. 20 de preşedinţi de organizaţii din localitãţile judeţului şi-au prezentat pânã acum demisia în faţa conducerii centrale a partidului. Ar putea sã urmeze şi unii primari şi pânã mâine (miercuri - n.r.) dimineaţa s-ar putea ca organizaţia judeţeanã sã nu mai existe". Din pãcate pentru el, Bãdãlãu s-a dovedit a fi un profet mincinos.

21 iulie 2008

Primarul care nu uitã

Odatã ce s-a vãzut reales primar în comuna Oinacu, domnul Mircea Pencea şi-a pus în gând sã-şi aducã foştii adversari politici la disperare, folosindu-se de birocraşie ca de ştreang.
Şi ca sã vedeţi cã nu spunem poveşti cu hobbiţii din Frãţia Inelelor, vã vom reda în rezumat ce a pãţit un tânãr român, student în Barcelona, care a dorit sã fie luat în spaţiu de cãtre bunicul sãu din Oinacu.
Bãiatul se numeşte Grãdinaru Mihai Cosmin. A venit special din Barcelona pentru câteva zile sã-şi rezolve aceastã situaţie. Avea nevoie urgentã de o simplã semnãturã din partea primarului Pencea, deoarece în câteva zile îi expira perioada de valabilitate a biletului de avion pentru întoarcerea în Spania. Atât de simplã era semnãtura cã dacã nu erai mai atent, te loveai de ea la colţul strãzii. Numai cã socoteala din Barcelona nu se potriveşte cu cea din Oinacu.
Soţia primarului, despre care am auzit cã se ocupã cu relaţii cu publicul prin primãrie, i-a replicat, candid, petentului: “Conform legii, avem la dispoziţie 30 de zile ca sã semnãm un document. Aşa că poate să aştepte”. Cu alte cuvinte, scârba primarul este acoperită de regulament. Nu-l obligă nimeni să-şi pună sermnătura de urgenţă pe un document, decât dacă vrea muşchiul lui. Cu legea în braţe, te aduce la disperare.
Sã nu credeţi cumva cã primarul Mircea Pencea este o persoanã foarte ocupatã, vreun gânditor din Hamangia, vreun strateg cãruia nu-i stã mintea decât la proiecte şi programe cu finanţare europeanã şi de aceea nu are timp sã semneze nişte pârdalnice de acte şi-i trebuie vreo 30 de zile sã-şi mişte pixul pe hârtie. Nu. E un primar ca oricare altul. Poate chiar prea oarecare pentru o funcţie atât de importantã. Doar cã e un pic mai pizmuitor. Uitã greu şi iartã aşişderea. De exemplu, nu-i uitã pe cei ce i-au fost adversari politici în campania electoralã şi se rãzbunã pe ei. Unul dintre aceştia a fost medicul Florea Mihaela, fost consilier local, cândva în tabãra pesedistã a primarului. Or, tocmai aici este taina, deoarece tânãrul Grãdinaru Mihai este nepotul doamnei Florea! De altfel, primarul Pencea şi-a dat arama pe faţã în momentul în care a invitat-o pe doamna doctor în biroul sãu din primãrie şi a ameninţat-o cã o va da afarã din serviciu pentru cã i-a fãcut un... deserviciu în campania electoralã.
Ca sã rezolve problema cât mai urgent, deoarece cu vorba bunã se pare cã nu merge la Pencea, doamna Florea Mihaela a fost obligatã sã apeleze la sprijinul şi autoritatea prefectului de Giurgiu. Atenţionat cã-l calcã drezina legii abuzului în serviciu, primarul s-a conformat şi, de urgenţã, i-a semnat tânãrului cererea de luare în spaţiu, uitând şi de ranchiunã şi de birocraţie.