21 iulie 2008

Primarul care nu uitã

Odatã ce s-a vãzut reales primar în comuna Oinacu, domnul Mircea Pencea şi-a pus în gând sã-şi aducã foştii adversari politici la disperare, folosindu-se de birocraşie ca de ştreang.
Şi ca sã vedeţi cã nu spunem poveşti cu hobbiţii din Frãţia Inelelor, vã vom reda în rezumat ce a pãţit un tânãr român, student în Barcelona, care a dorit sã fie luat în spaţiu de cãtre bunicul sãu din Oinacu.
Bãiatul se numeşte Grãdinaru Mihai Cosmin. A venit special din Barcelona pentru câteva zile sã-şi rezolve aceastã situaţie. Avea nevoie urgentã de o simplã semnãturã din partea primarului Pencea, deoarece în câteva zile îi expira perioada de valabilitate a biletului de avion pentru întoarcerea în Spania. Atât de simplã era semnãtura cã dacã nu erai mai atent, te loveai de ea la colţul strãzii. Numai cã socoteala din Barcelona nu se potriveşte cu cea din Oinacu.
Soţia primarului, despre care am auzit cã se ocupã cu relaţii cu publicul prin primãrie, i-a replicat, candid, petentului: “Conform legii, avem la dispoziţie 30 de zile ca sã semnãm un document. Aşa că poate să aştepte”. Cu alte cuvinte, scârba primarul este acoperită de regulament. Nu-l obligă nimeni să-şi pună sermnătura de urgenţă pe un document, decât dacă vrea muşchiul lui. Cu legea în braţe, te aduce la disperare.
Sã nu credeţi cumva cã primarul Mircea Pencea este o persoanã foarte ocupatã, vreun gânditor din Hamangia, vreun strateg cãruia nu-i stã mintea decât la proiecte şi programe cu finanţare europeanã şi de aceea nu are timp sã semneze nişte pârdalnice de acte şi-i trebuie vreo 30 de zile sã-şi mişte pixul pe hârtie. Nu. E un primar ca oricare altul. Poate chiar prea oarecare pentru o funcţie atât de importantã. Doar cã e un pic mai pizmuitor. Uitã greu şi iartã aşişderea. De exemplu, nu-i uitã pe cei ce i-au fost adversari politici în campania electoralã şi se rãzbunã pe ei. Unul dintre aceştia a fost medicul Florea Mihaela, fost consilier local, cândva în tabãra pesedistã a primarului. Or, tocmai aici este taina, deoarece tânãrul Grãdinaru Mihai este nepotul doamnei Florea! De altfel, primarul Pencea şi-a dat arama pe faţã în momentul în care a invitat-o pe doamna doctor în biroul sãu din primãrie şi a ameninţat-o cã o va da afarã din serviciu pentru cã i-a fãcut un... deserviciu în campania electoralã.
Ca sã rezolve problema cât mai urgent, deoarece cu vorba bunã se pare cã nu merge la Pencea, doamna Florea Mihaela a fost obligatã sã apeleze la sprijinul şi autoritatea prefectului de Giurgiu. Atenţionat cã-l calcã drezina legii abuzului în serviciu, primarul s-a conformat şi, de urgenţã, i-a semnat tânãrului cererea de luare în spaţiu, uitând şi de ranchiunã şi de birocraţie.

Niciun comentariu: