10 mai 2011

Jeffrey Franks, banii pe pantofi!

Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, a fost ironizat de presă pentru că la întâlnirea cu Traian Băsescu, de la Palatul Cotroceni, a purtat o pereche de încălţări rupte în talpă. Probabil că adevăratul prim-ministru al României se aștepta ca presa noastră să fie tot atât de oarbă ca și guvernanții care se fac că nu văd în ce direcție ne duce FMI, acceptă experiențele FMI pe spinarea poporului român, şi se milogesc pentru fiecare cent...
Presa din România, ca oricare alta din lume, este atentă la orice detaliu. Inclusiv la acela ca Jeffrey Franks nu acorda importanța cuvenita vestimentației la o întâlnire de grad zero. Este adevărat că sunt rare momentele când haina îl face pe om, dar tot atât de adevărat este că sunt situații în care ținuta vorbește de la sine despre respectul arătat persoanelor cu care intri în contact.


După ce a fost ironizat, Jeffrey Franks și-a schimbat pantofii și s-a prezentat la discuțiile cu partea română încălțat cu pantofi model 1980, destul de uzați și care păreau că-l strâng, stârnind din nou zâmbete. Îmi amintesc că pe vremuri un astfel de model am purtat și eu până în ziua în care am văzut câțiva lăutari încălțați cu așa ceva.


Un cizmar din Arad s-a invretnicit să-i confecționeze o pereche de pantofi pentru a-l scuti de ironii. Bănuiesc că cizmarul îi va face cadou pantofii, deși ar trebui să-l taxeze fără milă așa cum ne taxează și FMI pe noi. În mod firesc, Jeffrey Franks ar trebui să-i plăteasca cizmarului pentru serviciul prestat. La bnii lui își permite să-l cumpere pe cizmar cu cuțumie cu tot. Nu de alta, dar așa ar ajuta economia românească. Omul muncește, câștigă, plătește taxe și impozite. Nu asta e filosofia FMI? Așa că...Jeffrey, banii pe pantofi, te rog!