25 septembrie 2009

Experimentul Poliţache


Citeşte pe http://sictireli.wordpress.com/
Cine te sparge, cine te apără?

Abramburica legii salarizării

Conform noii legi a salarizării, profesorii au fost la un pas să-şi piardă sporurile. Au protestat, au ameninţat şi au câştigat. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, iese la rampă şi-i linişteşte pe profesori. "A fost o greşeală de redactare. S-a făcut rectificare de rigoare. Profesorii nu-şi vor pierde sporurile, aşa cum s-au temut.", a gângăvit Abramburica.
Bre, Abramburico, exprimă-te logic ca o doamnă profesor. Nu că s-au temut... chiar era să se întâmple dacă nu protestau, că "greşeala" de redactare era intenţionat strecurată acolo. E ca la poker, pe neve. În loc să recunoşti fie că a fost o mică şulfăneală pesedisto-pedelistă, fie că legile sunt redactate de tembeli, matale o dai în presă că profesorii s-au speriat degeaba. Nimic în România nu este pe degeaba. Mai ales când ai de-a face cu asemenea guvernanţi.

O ştire extraterestră

A înnebunit presa naţională, inclusiv presa electronică. Nici media mondială nu se simte bine.
Pe unde te duci, cum te întorci, cum te răsuceşti, cum o dai tot aia citeşti. Şi anume: Doi tocilari de la Massachusetts Institute of Technology SUA au fotografiat Pământul de la 28 de km altitudine, folosind aparatură de 148 de dolari. Nu am încercat să jignim NASA, au declarat cei doi stiudenţi. Secvenţe din filmul lor au fost postate pe Youtube, pe CNN, HotNews.ro şi alte canale media.
Oliver Yeh şi Justin Lee au lansat o cameră foto la marginea spatiului cosmic, reuşind să captureze imagini impresionante ale Pământului. Nu sunt primii care fac acest lucru, însa e pentru prima dată când costul întregului proiect a fost o sumă insignifiantă: 148 de dolari.
Redactorii, care au considerat că ştirea asta este bomba lunii, dacă nu a anului, au ţinut să adauge: Bugetul NASA pentru un experiment similar ajunge la câteva zeci de mii de dolari.
În mare cam asta este "senzaţionala" ştire. Un mare fâs. Cât de blegoman să fii şi să spui că NASA cheltuie zeci de mii de dolari pe un experiment asemănător. NASA nu se ocupă (nici nu cred că s-a ocupat vreodată) cu lansarea în spaţiu a baloanelor cu heliu, de coada cărora să lege un telefon mobil cu camera video ca să vadă curbura planetei. Hai să fim serioşi. Auzi aici declaraţie de retardaţi: "Nu am vrut să jignim NASA.". Ba tocami aţi făcut-o asociind acţiunea voatră cu experimentele NASA. Cei doi s-au asigurat de două locuri de muncă la NASA. Să spele geamurile.
Tatăl meu a făcut armata la Capul Midia. Ca să afle cum stăm cu vremea, lansa zilnic baloane cu heliu în atmosferă. Le urmărea cu teodolitul până pe la 10 000 de metri. Asta era prin anul 1950. Şi nu era american, nici măcar student şi nici nu avea la îndemână tehnologia de astăzi. Şi nici jurnaliştii nu erau aşa tembeli încât să-l mediatizeze.
Ce mare chestie au făcut studenţii americani? Ca să se umple de ridicol, cei de la HotNews.ro au luat un interviu unuia dintre cei doi studenţi, care-şi asuma atâta importanţă de parcă ar fi ajuns cu balonul lui pe Lună. Tare mult le place unora să stea capră când vine vorba despre americani.
Dacă asta este ştire care face senzaţie, înseamnă că mondenităţile cu Columbeanca, Nikita, Magda Ciumac, Ogică sau Sexy Brăileanca sunt bune să primească premiu Pulizzer.

23 septembrie 2009

Vizita lui Traian Băsescu la Giurgiu ne-a amintit de Ceauşescu

Duminică, 20 septembrie 2009, pe nepusă masă, Traian Băsescu, flancat de sepepişti, a descins la Şantierul Naval din Giurgiu (SC Shipyard ATG SA Giurgiu), fix la ora 10.30, la invitaţia prietenului său, fost coleg de facultate, comandantul Gheorghe Apostol, administratorul SC Shipyard. Băsescu a fost invitat să lanseze la apă o navă, construită pentru un partener olandez (VEKA SHIP BUILDING).
Râsul-plânsul vine abia acum. Nava respectivă fusese lansată la apă cu vreo săptămână în urmă. Ca să-i ofere lui Băsescu şansa să o plesnească în bot cu o sticlă de şampanie, diriguitorii de la SC Shipyard ATG SA Giurgiu au scos nava din apă, au repus-o pe Sincrolift. Ca în vremurile bune, când venea Ceuşescu într-o întreprindere, conducerea şantierului a îmbrăcat muncitorii la patru ace în şalopete ştoc, a lustruit fiarele din curtea şantierului, a astupat gropile şi a pregătit echipa de zgomote. Când s-a anunţat că vine şeful statului, băieţii cu flexurile s-au pus pe treabă. Alţii, prin hale, loveau la ciocane de le săreau casca din cap.
Sub privirile lui Băsescu, o angajată din SNG a prins stigla de şampanie şi a trântit-o cu putere de botul navei. Sticla nu s-a spart din prima. Întreaga asiastenţă a amuţit. Dacă şi la a doua încercare nu se sparge sticla e semn rău. Din fericire sticla, legată de o cordelină, a făcut o voltă după care s-a lovit de navă şi s-a spart.
Presa locală nu a avut acces la acest eveniment, cu excepţia jurnaliştilor portocalii şi a postului de televiziune oficial recunoscut ca fiind sub patronajul PDL. Asta nu ne-a împiedicat să ne consultăm sursele de informaţii, prezente la faţa locului.

După ce a văzut cum s-a scurs nava la apă, după ce a mai ascultat vreo câteva minute cu invidie flexurile cum hăhăie mai bine ca el, Traian Băsescu s-a aruncat în mulţime şi a înotat marinăreşte. Peste numai o oră a ajuns la Comana, la Serbările Neajlovului, unde a fost întâmpinat de primarul PDL-ist, episcopul de Giurgiu şi mii de curioşi.
Dar despre vizita Preşedintelui la Comana, judeţul Giurgiu, cu altă ocazie. Acum nu am chef să scriu despre vizitele lui Băsescu la chiolhanuri electorale. Spun doar atât: au fost acolo vreo 4000 de oameni, dintre care circa 1000, după cum am aflat de la sursele noastre de informaţii, infiltrate printre petrecăreţi, au fost aduşi de prin împrejurimi, contra sumei de 2 milioane de lei.

Horia Ivanovici - minciună 100%

Horia Ivanovici, realizatorul emisiunii Fanatik Show a prezentat în emisiunea sa o înregistrare a unui pretins fortalist de la Steaua care sub protecţia anonimatului a povestit ce s-a întâmplat în vestiarul echipei la pauza meciului cu Şheriff Tiraspol. Colegii lui Ivanovici de la Gazeta Sporturilor au avut năstruşnica idee de a accelera vocea pretinsului stelist şi au avut surpriza să constate că cel ce se dă stelist nu este altcineva decât HORIA IVANOVICI.
Realizatorul emisiunii Fanatik Show neagă faptul că ar fi vocea lui, considerând că este un trucaj 100%. Aceeaşia titudine a avut-o şi într-o intervenţie telefonică la Sport.ro. A pretins că vocea din varianta a doua prezentată de celelalte posturi de televiziune seamănă cu a lui, dar nu este a lui. Susţine în continuare că este vorba despre un fotbalist de la Steaua. Horia Ivanovici afirmă că fotbalistul este terorizat de ideea că i se va afla identitatea şi-l asigură că nu-şi va dezvălui sursa chiar dacă va fi acţionat în instanţă.
M-am gândit că e posibil ca Horică să aibă nişte duşmani prin breaslă şi i-am acordat prezumţia de nevinovăţie. Ca să mă asigur că spune adevărul am descărcat chiar de pe site-ul Fanatik postarea sa originală şi am prelucrat-o. Horia Ivanovici nu mă poate acuza pe mine că am vreun interes să-l şuntez. Nu-l cunosc, nu mă cunoaşte, nu avem ce teritoriu să împărţim. Aşa că poate să fie sigur că nu este vorba de un trucaj. E chiar vocea lui.


Nici eu nu-l iubesc pe Gigi Becali. Din contră, îl consider pecinginea României. Nu sunt stelist, dar vreau să plece de la Steaua. Să plece din sport, din economie şi din politică toţi asemenea lui. Dar, una-i una, alta-i alta. Nu mi-aş fi permis o şulfăneală în maniera Horia Ivanovici. Am curajul să o spun direct, fără să-mi distorsionez vocea, fără să pretind că sunt altcineva. E Horia 100%.

21 septembrie 2009

Când demisionează Crin Antonescu?

Aflat la Realitatea TV la un talk show, Crin Antonescu, preşedintele PNL şi candidat la funcţia de Preşedinte al României, a fost întrebat dacă îşi va da demisia în cazul în care nu câştigă alegerile. Crin Antonescu a răspuns că nu obişnuieşte şi că nu ar demisiona din funcţia de preşedinte al PNL decât pentru ceva mai important.
Declaraţia textuală este: “Nu voi pleca din fruntea Partidului Naţional Liberal decât pentru a îndeplini, ca să zic aşa, o misiune mai înaltă şi încredinţată de altcineva decât de către liberali“.
Declaraţia este comentată intens pe blogguri. Cei mai mulţi comentatori consideră că avem de-a face cu un om infatuat, cu un rateu politic, cu o declaraţie stupefiantă, inoportună, necontrolată, care-i stirbeşte candidatului din imagine etc. Părerea mea este că a răspuns bine la întrebarea capcană pusă de participanţii la talk show (Melania Medeleanu, Emil Hurezeanu şi Iosif Boda).
Sa privim lucrurile şi in felul următor. E posibil ca liderul liberal să fie ceva mai subtil în declaraţii şi să încerce să ne spună că este sigur că va caştiga alegerile şi abia atunci îşi va da demisia din PNL. Doar astfel se îndeplinesc cele două condiţii. 1. Să primească o misiune mai înaltă decât preşedinte PNL 2. Misiune încredinţată de alegatorii, care nu-s tot una cu liberalii.
Din această perspectivă nu mi se pare nici stupefiantă şi nici inoportină declaraţia lui Crin Antonescu.
Problema s-ar pune aşa cum au comentat alţii doar dacă nu am decriptat corect declaraţia de final a invitatului în emisiune. Atunci, da, Antonescu şi PNL au o problemă.

20 septembrie 2009

Campanie electorală cu pirostrii

Am venit toamna, a început sezonul nunţilor. Prezidenţiabilii nu puteau lipsi de la aceste evenimente unde se adună lume multă, se discută liber, se aruncă bani fară număr, se ascultă manele la greu, se bea şi se mănâncă până la râgâială.

1. La invitaţia prietenului său Adrian Copilul Minune (ACM), Nati Meir s-a îmbrăcat cu ce avea mai frumos în ladă şi s-a dus la nunta unde unul dintre membrii stafului său de campanie punea unor tineri pirostriile. Nati Meir si ACM au fost cuplul comic al nunţii. ACM naş, N.M. nuntaş. Ultimul a dăruit masa cu 1500 de euro. ACM a înfipt în pieptul mirelui o bancnotă de 500 euro să-i mearga bine în căsnicie. Prietenului său Vijelie, Minune i-a dat. fără număr, fără număr… câteva sute de euro pentru dedicaţii. Bani pe care îi va recupera la nunta următoare unde Vijelie va fi naş şi Minune guristul nunţii.

2. După ce şi-a încheiat turul României la pas, a tuns oi, a băut pălincă, a mâncat muşchi ţigănesc şi caşcaval, a dansat cu rromii, a dezvelit statui…Traian Băsescu a descins, pe neinvitate, la o nuntă în Parcul Herăstrău (Pescăruş). Localul respectiv pare să fie locaţia preferată a Preşedintelui. Cu numai o săptămână în urmă a participat, tot neinvitat, la o altă nuntă.
Nu ştim dacă a consemnat ceva în cartea de onoare a restaurantului respectiv la plecare de la cele două nunţi. Avem în schimb dovada că a făcut acest gest cu alt prilej, în anul 2007 la Opera Plaza. (2007 este unul dintre anii în care România s-a prăbuşit economico-social, după propriile-i declaraţii)
3. Se pregătesc Crin Antonescu şi Vadim Tudor. Până atunci, Theodor Stolojan are timp să boteze încă un copil dintr-un clan din Craiova.

Ultima oră.
Supărat cernoziom cu bălării pe mine pentru faptul că nu l-am nominalizat şi pe el între personalităţile ce s-au afişat la nunţi, botezuri şi înmormântări, Mircea Geoana, preşedintele PSD, s-a întrecut pe sine (şi pe contracandidaţii săi) participând şi el la o nuntă. Ca să-mi facă în ciudă, Mircea Geoană şi soţia Mihaela nu au fost printre autoinvitaţi, nuntaşi sau muzicanţi, au fost, nici mai mult, nici mai puţin... naşii fiului primarului din Râcşa, jud. Satu Mare, Toma Betea.
Pentru nunta care a costat 50 000 de euro, tata socru a pus cuţitul la gât la 50 de porci, opt tauri şi 400 de găini. Cu aceste bucate s-au ospătat cei aproximativ 2500 de invitaţi, majoritate membrii sau simpatizanţi PSD. Octav Cosmâncă şi Sorin Oprescu au privit nunta pe sub clop de după gard.
Între două ţipulituri şi o brişcă ascuţită pe o tocilă de pietroi s-a scandat "Să trăiască naşul" şi "Geoană, Preşedinte" ... ai numa şi numa!
Dar, cel mai tare şi mai tare în toamna asta bogată în nunţi cu miros tare de răşină politică va fi Crin Antonescu. Acesta va fi (nu nuntaş, nu autoinvitat sau invitat, nici naş, nici lăutar) în curând ginerică.