25 septembrie 2009

O ştire extraterestră

A înnebunit presa naţională, inclusiv presa electronică. Nici media mondială nu se simte bine.
Pe unde te duci, cum te întorci, cum te răsuceşti, cum o dai tot aia citeşti. Şi anume: Doi tocilari de la Massachusetts Institute of Technology SUA au fotografiat Pământul de la 28 de km altitudine, folosind aparatură de 148 de dolari. Nu am încercat să jignim NASA, au declarat cei doi stiudenţi. Secvenţe din filmul lor au fost postate pe Youtube, pe CNN, HotNews.ro şi alte canale media.
Oliver Yeh şi Justin Lee au lansat o cameră foto la marginea spatiului cosmic, reuşind să captureze imagini impresionante ale Pământului. Nu sunt primii care fac acest lucru, însa e pentru prima dată când costul întregului proiect a fost o sumă insignifiantă: 148 de dolari.
Redactorii, care au considerat că ştirea asta este bomba lunii, dacă nu a anului, au ţinut să adauge: Bugetul NASA pentru un experiment similar ajunge la câteva zeci de mii de dolari.
În mare cam asta este "senzaţionala" ştire. Un mare fâs. Cât de blegoman să fii şi să spui că NASA cheltuie zeci de mii de dolari pe un experiment asemănător. NASA nu se ocupă (nici nu cred că s-a ocupat vreodată) cu lansarea în spaţiu a baloanelor cu heliu, de coada cărora să lege un telefon mobil cu camera video ca să vadă curbura planetei. Hai să fim serioşi. Auzi aici declaraţie de retardaţi: "Nu am vrut să jignim NASA.". Ba tocami aţi făcut-o asociind acţiunea voatră cu experimentele NASA. Cei doi s-au asigurat de două locuri de muncă la NASA. Să spele geamurile.
Tatăl meu a făcut armata la Capul Midia. Ca să afle cum stăm cu vremea, lansa zilnic baloane cu heliu în atmosferă. Le urmărea cu teodolitul până pe la 10 000 de metri. Asta era prin anul 1950. Şi nu era american, nici măcar student şi nici nu avea la îndemână tehnologia de astăzi. Şi nici jurnaliştii nu erau aşa tembeli încât să-l mediatizeze.
Ce mare chestie au făcut studenţii americani? Ca să se umple de ridicol, cei de la HotNews.ro au luat un interviu unuia dintre cei doi studenţi, care-şi asuma atâta importanţă de parcă ar fi ajuns cu balonul lui pe Lună. Tare mult le place unora să stea capră când vine vorba despre americani.
Dacă asta este ştire care face senzaţie, înseamnă că mondenităţile cu Columbeanca, Nikita, Magda Ciumac, Ogică sau Sexy Brăileanca sunt bune să primească premiu Pulizzer.

Niciun comentariu: