9 septembrie 2009

Băsescu indignat / la final de mandat

În cadrul întâlnirii de la Cotroceni între Traian Băsescu, reprezentanţii Asociaţiei "21 Decembrie 1989", cei ai CSM şi cei ai Parchetului, şeful statului s-a răstit la magistraţi şi le-a cerut să rezolve cât mai curând dosarele legate de Revoluţia din 1989. Băsescu a adus în discuţie şi dosarele mineriadelor, şi ele bine ferecate în sertare.
Indignarea lui Băsescu ar fi fost 100% credibilă dacă nu s-ar fi produs tocmai acum în pragul campaniei electorale. Iata de ce consemnez cu mari rezerve gestul preşedintelui. În 5 ani de mandat, Băsescu nu a găsit un moment mai potrivit să se răstească la magistraţi. A avut în schimb timp berechet pentru alte lucruri prea puţin importante, cum ar fi tunsul oilor, petrecerea cu ţiganii, răfuiala cu jurnaliştii şi mogulii de presă, protecţia arătată unor miniştri fie incompetenţi, fie corupţi, formarea unui partid pentru uz personal, îmbârligăturile politice şi încă multe alte gesturi nedemne de un om aflat într-o funcţie de maxima importanţă-.
Dincolo de toate astea, demersul este de apreciat. Douăzeci de ani de tăcere, de dosire a adevărului, de minciună, de indolenţă... sunt deja prea mulţi.
Nu sunt convins că de acum, gata, se vor deschide dosarele, se vor găsi şi vinovaţii, doar pentru că şeful statului ridică tonul de i se umflă jugulara. Consemnăm doar indignarea preşedintelui, lamentările ministrului Justiţiei şi încă un protest al revoluţionarilor.
Dacă Băsescu va obţine un nou mandat, îşi va mai aminti de revoluţionari undeva prin anul 2014, sau poate nici atunci.
Dacă la Cotroceni va sosi un alt locatar, pot paria de pe acum că şi acesta se va arăta indignat tot la 5 ani o dată.
E simplu de previzionat. Nu sunt fiul legitim sau nelegitim al mamei Omida. Niciun prezidenţiabil nu are în agenda sa scoaterea la lumină a adevărului legat de Revoluţie. I-aţi auzit vorbind despre un asemenea subiect? Nu. Domnii au alte priorităţi. Între care răfuielile personale, accederea sau perpetuarea la putere, la resurse, satisfacerea clientelei politice.
Dacă Dumnezeu ne dă zile... mai vorbim pe acest subiect. Şi tot de la o indignare vom porni în dialogul nostru.

Niciun comentariu: