27 august 2010

Vin ai noştri, pleacă ai noştri

Francezii ne-au trimis acasă ţiganii care locuiau în tabere improvizate la marginea Parisului. Asediul ţiganilor (refuz să le spun rromi) părea de neoprit. Francezii se plâng de disconfortul creat de cerşetori, de modul în care te stresează sau te agasează cu prezenţa.
Decizia autorităţilor franceze nu-i de condamnat. Până la urmă au luat o măsură ce se impunea. Din păcate nu este şi eficientă. Nu le poţi îngrădi ţiganilor, ca oricărui cetăţean al Uniunii Europene, dreptul de liberă circulaţie, doar pentru că sunt parte a unei etnii. Repatrierea nu rezolvă o problemă de fond ce ţine de cultură, de educaţie, de tradiţie, de şansă.

Am văzut sosirea ţiganilor bulgari pe aeroportul din Sofia. Între ţiganii bulgari şi ţiganii români există mari diferenţe de comportament, de atitudine în faţa camerelor de luat vederi şi modul în care se îmbracă sau se afişează în public. Ţiganii bulgari nu ţineau neapărat să iasă în evidenţă. Conştientizau faptul că îşi merită soarta de repatriaţi. Ai noştri mai aveau un pic şi încingeau un dans din buric în Aeroportul Băneasa. Unul dintre ei, un tânăr zdravăn, bine făcut, se lăuda că se ocupa la Paris cu cerşitul şi furatul şi i se părea a fi o îndeletnicire onorabilă. Ce să fur în România, în sărăcia asta? Unde să cerşesc, ce să muncesc?, îl întreba pe reporter, etalându-şi bijuteriile din aur.
Din păcate asemenea specimene, veniţi parcă din evul mediu, aruncă o lumină proastă pe întreaga etnie, creând o imagine deformată, de care profită Occidentul, acuzând autorităţile române că îi discriminează pe ţigani, că nu le oferă o şansă, că nu se fac suficiente eforturi pentru a-i integra. Chestii din astea deja răsuflate. Or lucrurile sunt tocmai pe dos. Uneori constat că avem de-a face cu o discriminare pozitivă. Ce mă deranjează enorm este faptul că occidentalii pun semnul egalităţii între asemenea indivizi şi restul populaţiei României.
Nu-mi fac prea mari iluzii că repatriaţii vor face mulţi purici în România. Nu s-au dus în Franţa să muncească cinstit. Întreabă-l pe unul dintre ăştia ce-i munca şi-ţi va spune că-i pentru fraieri. Aşa că se vor întoarce de unde au fost goniţi şi ciclul se va repeta.
Din fericire, ţiganii răspândiţi pe întreg teritoriul U.E. nu sunt toţi cerşetori, hoţi, sau violatori. Nu au toţi probleme cu legea. Unii îşi câştigă existenţa cinstit. Mulţi sunt în construcţii, dar cei mai mulţi cântă pe străzi sau în restaurante. Şi o fac excelent. Iată un exemplu

Niciun comentariu: