30 septembrie 2010

Ioan Ghişe/ Cu jurnaliştii la psiholog

Cu neuronii blocaţi la mantinelă senatorul liberal Ioan Ghişe vrea să-şi imprime numele pe o lege care să-i trimită pe jurnalişti la psiholog, considerând probabil că media este o baltă plină cu frustraţi, cu indivizi certaţi cu bunele moravuri, cu nebuni sau violatori în serie...

Ok. Presa din România, ca în toate ţările unde există democraţie, este slobodă la gură sau la pix. Din această pricină mai scapă dulăul din lanţ. Dar asta nu înseamnă că toţi jurnaliştii sunt frustraţi, prihopaţi, kileri în serie care odată ce au prins un pix trag din toate poziţiile precum teroriştii "văzuţi" de Ion Iliescu în nopţile Revoluţiei din 89.
Chiar şi în cazul în care mass-media ar fi dominată de astfel de indivizi, tot nu-i treaba lui Ioan Ghişe. Este o problemă ce ţine strict de patronat, de organizaţiile profesionale, de deontologie, de consumatorul de presă. Piaţa este cea care sancţionează orice derapaj de la deontologia de jurnalist. Piaţa şi Codul Penal sau Civil după caz.
Ioan Ghişe vrea ca la perioade bine stabilite jurnaliştii să meargă la psiholog. Să primească din partea acestuia un aviz. Ceva în genul avizului primit din partea medicului de familie că respectivul este apt să urmeze cursurile unei facultăţi.
Oricine lucrează în media ca jurnalist să aibă “carte de journalist”, să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani. Proiectul de lege prevede şi sancţiuni pentru “delicte de presă”.
Organizaţiile media au reacţionat imediat. Cristi Godinac, liderul FRJ Mediasind a precizat că "şi această iniţiativă e la fel de periculoasă ca si iniţiativa preşedintelui României de a introduce presa la capitolul vulnerabilităţi în Strategia de Apărare a Ţării. Mass media nu are nevoie de o lege a presei. Există suficiente instrumente de autoreglementare, cum ar fi Codul deontologic al jurnalistului, contractul colectiv de munca la nivel de ramură mass media, dar şi CNA-ul aşa politizat cum e, pentru a nu mai fi nevoie de o lege a presei. Libertatea de exprimare nu poate să fie reglementată de autorităţile statului pentru că ar încălca convenţiile şi tratatele internaţionale la care România este parte".
În loc să se bage în seamă ca musca la arat, chiulangiul Parlamentului, Ioan Ghişe, ar face bine să meargă la psihiatru dacă e nevoie, pentru că are nişte probleme la mansardă. I-aş recomanda liberalului Ghişe să treacă mai întâi pe la o biserică să-şi descarce sufletul. Nu aşa cum o făcea pe vremuri, că nu-l mai ascultă nimeni, ci cu evlavie. Are multe să-şi reproşeze din activităţile desfăşurate în tinereţe.

4 comentarii:

Babanu spunea...

Un neica-nimeni lasat de presa si societatea civila sa faca umbra in parlament. Asta este liberal?

cetăţeanul spunea...

Petre Ţuţea, când a fost întrebat, ce părere are despre opera lui Camil Petrescu, Maestrul a dat un răspuns care a făcut istorie:" ceea ce scrie el e de Spitalul 9 şi eu nu sunt medic psihiatru".
Cam asta e şi cu iniţiativele lui Ghişe.

Haos general spunea...

Privirea si comportamentul lui Ghise ne amintesc de chiriasii veseli de la Spitalul 9.

Anda Stef spunea...

Un nebun care daca nu este oprit la timp va incendia Romania. Mai sunt multi?