7 septembrie 2010

Spovedania unui ministru

Citesc ceva interesant şi revoltător pe site-ul http://www.gandul.info/. Un fel de spovedanie a lui Mihail Dumitru, ex-ministrului Agriculturii, care se dă remaniat pentru că a avut, chipurile, coloană vertebrală şi nu a răspuns comenzilor politice şi presiunilor venite din partea unor băieţi deştepţi.
M-am aflat într-o stare de spirit bună din moment ce am avut răbdarea să citesc spovedania până la capăt. Dar asta nu m-a împidicat ca la final să nu-i trag o înjurătură birjererască.
Dar mai întâi să rupem din context un fragment semnificativ.
Mihail Dumitru spune că era convins că urmează să fie înlăturat: "Au fost numeroase presiuni cărora nu le-am cedat. S-a recurs la multe mijloace - de la telefoane în miezul nopţii, la bătut la uşa mamei, în creierii munţilor (Mihail Dumitru este originar din comuna dâmboviţeană Râul Alb, aflată la 43 de kilometri de Sinaia, iar mama sa locuieşte, în prezent, tot acolo - n.r.)", a declarat, pentru Gândul, ministrul demisionar. "Aceste presiuni s-au făcut în contextul restructurărilor din minister şi vizau numirea unor persoane sau destituirea altora, bineînţeles, pe criterii politice", precizează Dumitru.
Acesta mai susţine că presiuni au fost şi în legătură cu gestionarea fondurilor europene. "Cei care le solicitau pe criterii politice nu înţelegeau că există nişte proceduri, regulamente. Eu le spuneam că trebuie să dau socoteală în faţa oficialilor europeni, iar ei replicau: «Lasă, că te descurci tu, ştii să-i abureşti! »".

După remaniere, ca după război, se dau toţi viteji şi incoruptibili. Dincolo de faptul că nici acum, nici atunci nu dă nume, remaniatul se laudă cu incoruptibilitatea sa inutilă. Un fel de Eliot Ness în păpuşoi. În mod firesc, DNA, SRI, DIICOT, Poliţia, Procuratura şi toate celelalte organe ar trebui să se autosesizeze.
Dacă vorbim despre vulnerabilităţi, atunci maşinaţiunile despre care face vorbire acest wx-ministru, la spartul târgului, nu sunt un pericol la siguranţa naţională? Nu, din moment ce ex-ministrul slobod la gură a fosr sunat la miez de noapte de Preşedinte şi invitat să ocupe o funcţie importantă la Palat. Sau poate tocmai de aceea l-a recuperat Preşedintele. Ca să mai adauge câteva file la dosarele unor personaje. Un şantaj în plus nu strică.

Niciun comentariu: