16 iunie 2009

Adio, Voronin, adio comunism!

Protestul fraţilor noştri de dincolo de Prut nu a rămas fără urmări. Vladimir Voronin a cedat în cele din urmă şi a fost obligat de realităţile înconjurătoare să repete alegerile generale. Să sperăm că de data aceasta comuniştii nu vor mai avea atâta "succes" la urnele de vot. Dacă repetarea votului se va face păstrându-se obiceiurile comuniste de a şmecherii votul, atunci vom asista din nou la proteste.
Foarte mulţi observatori au făcut o paralelă între protestele de la Chişinău şi fenomenul Piaţa Universităţii. Există, într-adevăr câteva asemănări. Diferenţa majoră este faptul că puterea de la Chişinău a cedat. Puterea de la Bucureşti a reacţionat în 1990 la fel de violent ca la Chişinău 2009, dar nu a cedat, reuşind în câteva zile să-i pună la zid pe protestatari, apelând la forţa de şoc numită "mineri".
În 13-15 iunie 1990, Bucureştiul a fost devastat de minerii şi "băieţii cu ochii albaştri" care au condus hoardele cu lămpaşe pe străzile Capitalei.
Au trecut 19 ani şi nimeni nu a fost tras la răspundere pentru victimele mineriadei din 1990. Ion Iliescu s-a ţinut tare, a jurat de fiecare dată că el nu i-a chemat pe mineri, deşi le-a mulţumit pentru spiritul lor civic. Adică pentru bâtele aplicate bucureştenilor "intelectuali". Justiţia, aservită, l-a crezut şi l-a scos din cauză. Pe el şi pe ceilalţi vinovaţi.
Să sperăm că Moldova nu va repeta experienţa tragica a României anilor 90. Dumnezeu să o ajute!

Niciun comentariu: