7 noiembrie 2009

Tentaţiile lui Băsescu

Traian Băsescu încearcă o lovitură de maestru prin Liviu Negoiţă, cuncoscut în sectorul său ca fiind un fel de capo del tutti capi. Un căpşor al căpşoarele, pentru că veritabilul capo del tutti capi din PDL este, incontestabil, Traian Băsescu. Preşedintele l-a nominalizat pe Negiuţă ştiind că are strânse legături de afacerişti cu oameni cu mare influenţă în PSD. Şi nu numai, că doar nu s-au cantonat afaceriştii în PSD. Sunt destui şi în PNL, în UDMR şi printre independenţi.
De exemplu, Liviu Negoiţă şi Liviu Dragne (preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman şi vicepreşedinte PSD), prin interpuşi, derulează afaceri de multe, multe milioane de euro în domeniul imobiliar şi terenuri agricole. Liviu Dragne este unul din greii pesedeului.
Prin nominalizarea lui Negoiţă, Băsescu încearcă să penetreze grupurile palamentare ale PSD-ului. Sarcina lui Liviu Negoiţă este mai uşoară. Cabinetului său îi mai trebuie doar câţiva parlamentari ca să treacă. Grupul independenţilor, cei mai mulţi dintre ei cu buzunarele goale după o campanie epuizantă (exemplu Dan Pasat şi Cezar Măgureanu - ambii foşti liberali, ambii din Giurgiu-, fiecare cu o gaură în buget de circa 100 000 de euro), sunt gata să pună botul şi votul. Dacă-l ajută şi prietenarul său din PSD, Liviu Dragne, treaba este ca şi făcută.
Mişcarea lui Traian Băsescu este încă o provocare pentru noua majoritate, încă o tentaţie căreia trebuie să-i facă faţă. Orice astfel de tentaţie, odată depăşită, întăreşte coaliţia. Românul, de obicei, rezistă la 2 tentaţii. Acum este în faţa celei de a treia.

Niciun comentariu: