30 ianuarie 2010

Doi euro pentru sinistraţi

Un pretenar din Giurgiu, o persoana complexa si lipsită de complexe (civil si politician în acelaşi timp), a lansat pe blogul său o iniţiativa demnă de laudă.
Îi îndeamnă pe vecinii de blog, cu sau fără plata intreţinerii la zi, să doneze pentru haitieni 2 euro. El, cica ar fi dat ceva, dar îi este târşă să se laude cu asta. Şi-a amintit el că pe vremea când era tânăr şi neliniştit, cam prin 1990 (acum s-a semi-maturizat şi ne-a liniştit pe toţi!), statul Olandez a ajutat statul Român şi aşa a înţeles care-i treaba cu solidaritatea umană. Acum, îm pragul maturităţii, ne îndeamnă să fim sensibili la durerile semenilor noştri. Azi haitienii, mâine cine ştie cine.
Nu este emoţionant? Este. Sentimentul de solidaritate face minuni. Te scoate uneori din grearele morţii. Sentimentul că cineva, în celălalt capăt al lumii suferă alături de tine sau se pregăteşte să-ţi întindă o mână de ajutor, dezinteresat, este balsam curat pentru suflet.
Să revin la pretenarul nostru, reamintindu-i că în 1990 STATUL OLANDREZ a ajutat STATUL ROMÂN. Şi nu a fost singurul ajutor. Astăzi STATUL ROMÂN a ajutat STATUL HAITI cu 50 000 de euro. Jenant, nu-i aşa, pretene? Eu dacă aş fi fost şeful statului Haiti aş fi returant suma, însoţită de o scrisoare de mulţumire. Vă mulţumim, dar dacă atât puteţi scoate din visterie, înseamnă că sunteţi mai amărâţi ca noi.
Iniţiativa civilo-politicianului giurgiuvean este lăudabilă. Tocmai mă grăbeam să mă înscriu în armata bloggerilor donatori, când, constat că sunt într-o mare şi grea dilemă. Mai am credit 2 euro în celular. Cui să-i donez? Milioanelor de haitieni sinistraţi de un cutremur devastator sau milioanelor de români sinistraţi de politicieni devastatori precum pretenarul nostru?
Vreau să ies din dilemă. Cine-mi arată calea? Accept o sugestie chiar şi din partea bloggerului de la capătul acestui link.

2 comentarii:

Pepi Mustateanu spunea...

Poate ca propunerea mea nu este cea mai buna. Cred totusi ca trebuie sa incepem cu ceva.E dureros sa observi cum oamenilor nu le mai pasa de nimic.E trist sa vezi cum in orasul nostru ca si in toata tara societatea civila este un termen abstract si atat.Stam in fata calculatorului sau a televizorului si injuram la politicieni cat e ziua de lunga. Nu ne asociem pentru drepturile noastre, nu protestam, nu luptam.Lipsa unei prezente puternice a societatii civile poate duce usor la pierderea democratiei.Cred ca bazele unei societati sanatoase se bazeaza pe justitie si pe implicarea oamenilor, pe prezenta societatii civile. Iar daca jutitia nu depinde de noi tot ce putem face este sa avem initiative care sa dezvolte oamenilor simtul civic. Nu stiu ce va iesi pana la urma dar trebuie incercat !

Metaxa spunea...

Ooooooo, ce discurs politic(os)! Vreau sa te aud fredonand:

" "Hai la lupta cea mare!".

"Avanti o popolo, alla riscossa
Bandiera rossa, bandiera rossa
Avanti o popolo, alla riscossa
Bandiera rossa trionferà."

"¡El pueblo unido, jamás será vencido!"

"Aqui, se queda la clara
La entranable transparencia
De tu querida presencia
Comandante Che Guevara".

Propunerea este buna. Astept sa faci una la fel de buna si pentru semenii tai din Romania, sinistrati, cum spuneam, de voi, oamenii politici. Spalati-va astfel pacatele. Ca aveti multe si grele. Daca nu puteti, atunci... DEMISIA si retragerea in munti. Comandante Pino Che.