16 iulie 2010

Mădălina Manole a plecat spre Cel Veşnic

Mădălina Manole a fost înmormântată. Sicriul a fost însoţit pe ultimul drum de mii şi mii de oameni care au cunoscut-o şi apreciat-o. Din păcate Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu permite ca un sinucigaş să aibă parte de o slujbă religioasă într-o biserică. Un astfel de canon este din ce în ce mai contestat, cu atât mai mult cu cât pentru alţi sinucigaşi s-au dat derogări de la acest canon.
Se nasc întrebările: cine ne judecă faptele, cât de nepătaţi sunt cei ce decid o astfel de interdicţie?, ce rost are Judecata de Apoi dacă un sinucigaş este deja judecat şi condamnat prin interzicerea unei slujbe în biserică?, cine pe cine judecă?, poate cineva să explice ce se petrece în mintea unui sinucigaş pentru a-i lua dreptul la o slujbă, sinuciderea înseamnă automat şi perderea calităţii de creştin? De ce un UCIGAŞ (la moartea sa) are parte de slujbă religioasă în biserică şi un SINUCIGAŞ nu? Putem discuta în cazul exemplului dat de grade de păcat? Răspund canoanele BOR satisfăcător la aceste întrebări? Eu nu am cunoştinţă de aşa ceva, de aceea pun doar întrebări şi meditez. Mi-am pus aceste întrebări şi la moartea, prin spânzurare, a unui verişor de al meu. Nu am găsit încă răspuns la multe dintre ele.
Mădălina Manole a plecat spre ceruri în aplauzele asistenţei îndurerate, care i-a adus astfel un ultim omagiu, aşa cum spuneam, fără să aibă parte de slujbă în biserică. Dumnezeu să o ierte şi să o odihnească în pace.
Între cei prezenţi s-a numărat şi preşedintele Traian Băsescu. Dacă m-ar fi întrebat pe mine dacă în aceste momente este oportun să fie acolo, cred că l-aş fi sfătuit să trimită doar o coroană de flori.
Dar poate că preşedintele a dorit să fie, în fine, în mijlocul unei mulţimi (ştim cât de mult îi place să facă baie de mulţime) care numai de huiduieli şi reproşuri nu mai are chef. Tocmai pentru a nu se interpreta şi în felul acesta gestul său l-aş fi sfătuit să trimită coroana de flori, apoi să-şi continue periplul prin zonele sinistrate, acolo unde au fost înregistrate şi victime umane cărora nimeni nu le-a oferit flori, coroane sau aplauze la trecerea la cele veşnice.

Adio, Mădălina Manole. Dumnezeu să te aibă în pace şi DOAR El să te judece.

Niciun comentariu: