17 august 2010

Giurgiu - Giuleşti/ Două situaţii aproape identice

În urma cu câteva luni un caz aproape similar s-a petrecut la spitalul din Giurgiu, unde s-a produs un incendiu la secţia nou-născuţi. Un televizor din cabinetul medicului de garda a făcut scurt-circuit şi s-a aprins. În momentele respective nu se afla niciun cadru medical în cabinet. Incidentul s-a petrecut în jurul orelor 22.00.
La început televizorul a ars mocnit, apoi cu flăcări. Saloanele au fost cuprinse de fum înecăcios. S-a apelat la unitatea de pompieri de la ISU Giurgiu, care a sosit la faţa locului în câteva minute. Pompierii au evacuat copiii, mamele şi personalul medical, după care s-a localizat şi stins incendiul.

Cam ăsta este filmul în câteva cuvinte. Acum urmeaza partea care m-a intrigat peste măsură. Purtatorul de cuvând de la ISU Giurgiu a trecut totul sub tăcere câteva zile. La insistenţele presei locale a emis un comunicat de presă, încercând să o treacă pe Academiei, precizând că a fost vorba despre un exerciţiu al pompierilor şi nici vorbă despre incendiu. Toate aceste declaraţii năucitoare contraziceau realitatea în mod flagrant. O parte dintre jurnaliştii giurgiuveni aveau imagini suprinse la faţa locului în timpul intervenţiei, care arătau clar că este vorba despre un incendiu. La toate astea se adăugau imagini cu pompieri plini de funingine pe faţă, unii intoxicaţi cu fum, declaraţiile martorilor, a mamelor evacuate, a personalului medical.
Ce se încerca de fapt? La o primă analiză s-a constatat că pe palier nu exista un stingător de incendiu portabil. În plus, nu funcţiona instalaţia de stingere a incendiului. Nu furtune, nu robineţi, nu apă. Dacă pompierii ar fi întârziat câteva minute am fi vorbit de victime umane ca şi la Giuleşti. S-a încercat muşamalizarea incidentului pentru a nu avea de suferit conducerea spitalului, pusă pe criterii politice.
Am încercat atunci să intrăm în legătură cu conducerea spitalului pentru a consemna un punct de vedere, dar ne-a fost imposibil. Greu de explicat de ce conducerea consiliului judeţean nu a reacţionat imediat şi nu a solicitat o anchetă serioasă la spitalul judeţean şi s-a mulţumit să treacă incidentul sub tăcere. De asemenea, ar fi trebuit să se declanşeze o anchetă şi la ISU Giurgiu. Purtătorul de cuvânt ar fi trebuit tras la răspundere pentru muşamalizarea cazului şi încercarea de manipulare a opiniei publice. Nimeni nu a păţit nimic.
Văzând imaginile de la Maternitatea din Giuleşti, mi-am amintit de Giurgiu, unde, din fericire, nu au fost vcitime umane. Şi în cazul de la Giuleşti se încearcă să se dea vina pe un banal scurt-circuit. Se încearcă o manipulare a opiniei publice în speranţa că în câteva zile totul se va da uitării aşa cum se întâmplă de obicei în România. Nimeni pare să nu fie tras la răspundere, deşi acolo au murit, până în prezent, 4 copii. Ministrul Sănătăţii tace chitic în păpuşoi.

4 comentarii:

Radu spunea...

Buna ziua,

As fi interesat de un link-exchange cu blogul dvs. Daca sunteti interesat astept un email pe admin@motruinfo.ro

Cu respect,
Ursu Radu

(Dupa vizualizare as avea rugamintea ca acest comentariu sa fie sters)

Metaxa spunea...

Anunta-ma cand m-ai trecut in blogroll si mai discutam.

Caban D. spunea...

In ritmul acesta dam foc la toata tara.

Metaxa spunea...

Asa se intampla, draga Caban D, daca Dumnezeu intarzie cu Apocalipsa.