Acţiunea intitulată "Protestul anti abuz" iniţiată de Mircea Badea şi Victor Ciutacu, ambii realizatori de emisiuni la Antena 3, ca răspuns la repetatele amenzi aplicate de Consiliul Naţional al Audiovizualului pe motivul că în timpul emisiunii "În Gura Presei" se folosesc expresii licenţioase, limbaj injurios, atac la persoană, incitare la violenţă s.a.m.d, s-a desfăşurat pe 9 noiembrie în faţa sediului CNA într-un mod onorabil pentru iniţiatori şi participanţi. Mai concret: protestului a venit în urma amenzii de 10.000 de lei pe care CNA a acordat-o Antenei 3 pentru emisiunea "Sinteza Zilei" din 14 septembrie, în care Mircea Badea şi Victor Ciutacu sunt învinuiţi de limbaj injurios şi încălcarea dreptului la propria imagine al Elenei Udrea şi al unui primar PD-L.
Numărul participanţilor diferă de la o sursă sau alta. Uitându-se în mod bizar substanţa protestului, numărul participanţilor a născut vii controverse de parcă ne-am fi aflat la "Daciada" de pe vremuri, unde mai important era numărul de participanţilor decât scopul în sine.
În această capcană au picat chiar şi iniţiatorii, deanjaţi vizibil de încercarea diverşilor comentatori (mai mult sau mai puţin interesaţi) de a minimaliza această acţiune.
Nu are nicio importanţă că au fost 2 sau 2000. Important este că un grup de oameni s-au adunat în faţa unei intituţii identificată ca fiind sursa cenzurii pentru a-şi manifesta dezaprobarea şi solidaritatea, atenţie!, nu cu Mircea Badea sau Victor Ciutacu, ci cu breasla jurnaliştilor, cu orice cetăţean din România căruia i se încalcă un drept fundamental, acela la libera exprimare a opiniilor.
Ce rămâne după acest protest? Un semanl de alarmă: România este la un pas de a se transforma într-o tară unde orice opinie care atinge "onoarea" nereperată a vreunei nulităţi, ajunsă printr-un concurs de împrejurări pe o funcţie de decizie, de unde, cu dispreţ suveran, aruncă zoaie peste acest popor, este imediat sancţionată prin braţul "armat" al unor instituţii ale statului puse în slujba secăturilor.
Dacă vom continua să fim nepăsători, nu peste multă vreme se va vorbi despre România ca derspre un ţinut în care dreptate merge cu capul spart pe stradă.
De la amenzi usturătoare la închisoare sau agresiune fizică în plină stradă, nu mai este decât un pas. Ce urmează? Jurnalişti ameninţati, timoraţi, amendaţi, închişi, loviţi. De ce nu, împuşcaţi, executaţi în stil mafiot pentru că şi-au permis să deranjeze cu opiniile sau anchetele sale fie un "ilustru" politician neghiob, fie un interlop.
Priviţi ce a păţit un jurnalişt rus. Este vorba despre corespondentul politic al ziarului Kommersant, Oleg Kasin, aflat in comă, după ce a fost bătut la finalul săptămânii trecute de nişte indivizi neidentificaţi în apropierea casei sale. Din primele informaţii se pare că incidentul are legătură cu activitatea desfaşurată de jurnalist.
În Rusia astfel de puneri la punct ale câte unui jurnalist incomod nu sunt o raritate. Motiv pentru care însuşi preşedintele Dmitri Medvedev a promis că va declanşa o anchetă. Cât de departe se află România de asemenea evenimente? Să ne răspundă Traian Băsescu, cel ce consideră presa un pericol la adresa siguranţei naţionale. La noi preşedintele tace. Pentru el presa este sursă de păsărici, ţigănci împuţite, găozari sau puiuţi de comunişti.
3 comentarii:
Traiane, cati mai au curaj sa fie ei insisi? Despre cetateni vorbesc. Sa se uite la ei si sa se intrebe cine au ajuns, nu cum s-au ajuns?Cand spun cetateni spun romani, eu, noi, ceilalti, nu doar ziaristi, nu doar politicieni.
Ionel, mai sunt cativa in tara asta. Eu stiu cativa. Ii stii si tu.
Nu suntem multi. Dar suficient de multi incat sa le producem teama.
Trimiteți un comentariu