8 iunie 2009

Turismul electoral, sport naţional

Turismul electoral a fost sport naţional în ziua alegerilor. Mai mult ca niciodată până acum. Metoda a fost patentată în alegerile precedente. S-a ajuns aici pentru că la vremea respectivă nu s-a luat nicio măsură. Liderii partidelor mărginindu-se doar să se acuze reciproc de fraudă. Dacă a mers o data, de ce nu ar merge şi a două oară.
Bine aţi venit în Land of choice”, unde nu prea aveţi de ales pe cine pune ştampila. Şi dacă tot ne doare în galoş de Parlamentul European, de ce să nu avem un ce profit. Vot contra bani. Îţi dau, îmi dai.
Să luăm câteva exemple la Giurgiu. La Şcoala nr. 8 au votat oameni veniţi cu autocarele din Băneasa, Frăteşti, Vărăşti. Ce căutaţi, mă, pe aici? Ne întoarcem din excursie din Bulgaria, au răspuns câţiva indivizi îmbrăcaţi ca de la coada vacii. Alţii, la aceeaşi secţie de votare, s-au prezentat în şlapi. Voi ce căutaţi, mă, la Giurgiu? Am venit la o nuntă, a fost răspunsul.
Şcoala nr. 3 s-a transformat la un moment dat într-o veritabilă autogara. Veneau şi plecau autobuzele cu "turişti" mai ceva ca din autogara Rahova, de unde pleacă românii în Europa.
La un moment dat, în secţie intră doi bătrâni, care abia se ţineau în bastoane. Întrebaţi ce caută pe acolo, au spus că au venit la copii, la Giurgiu. Preşedinta secţiei de vot le atrage atenţia că votul dublu atrage după sine puşcărie. Când au auzit ce-i aşteaptă, cei doi au cerut să li se înapoieze buletinele de vot, că s-au răzgândit, nu mai votează.
La secţia de vot de la şcoala nr. 8 vine un individ de prin satul Bălanu, supărat nevoie mare şi cere să i se anuleze votul că vrea să voteze în satul lui, că i s-a promis 300 000 de lei pentru vot şi nu i-a primit.
În comuna Vedea au venit votanţi din Teleorman şi Bacău. Cum au ajuns turiştii ăştia în "staţiunea montană" Vedea, poate să ne spună Nelu Simion, de la PD-L Giurgiu, dacă doreşte să o facă.
În localitatea Chiriacu s-au înscris pe liste suplimentare o groază de indivizi, care, chipurile, se aflau la pescuit.
Mai are rost să continuăm cu exemplele? Sunt cu grămada. Aşa dar, numai dacă nu vrei, nu vezi că s-au fraudat la greu alegerile. Este foarte simplu de constatat. Confruntarea listelor suplimentare cu listele din comunele de reşedinţă. Dar, vă întreb, cine are interes să facă aşa ceva? Mă tem că nu are cine. Acuzaţiile reciproce de fraudă ascunde în fapt incompetenţa partidelor de a oferi o alternativă viabilă alegătorului.

Niciun comentariu: