21 februarie 2010

Om nou la oameni vechi în PSD

PSD are un nou preşedinte. A fost nevoie de o alinaţă puternică pentru a-l schimba de la conducere pe Mircea Geoană. Victor Ponta a câştiga în cele din urmă cu un scor strâns.
Mircea Geoană pare să fi intrat întrun fel de buclă a timpului. După ce a pierdut la mustaţă în faţa lui Băsescu, pierde la fel şi preşedinţia partidului în faţa amult-ajutatului Victor Ponta. Care ar fi fost rezultatul alegerilor dacă Victor Ponta nu ar fi fost împins de la spate de trei locomotive atomice? Care ar fi fost rezultatul alegerilor dacă Mircea Geoană ar fi înţeles încă de acum un an că "garanţia" Vanghelie îi este nocivă? Răspunsul la aceste întrebări au mai puţină, sau deloc, importanţă acum, după bătălie. Mult mai importante sunt răspunsurile la întrebările ce stau pe masa noului preşedinte.
Victor Ponta a anunţat încă din momentul în care a decis să intre în cursă că este decis să facă reformă într-un partid ce tindea să se osifice sau să se transforme într-un SRL. Am fost la un pas să-l cred, dar auzindu-l cu câtă umilinţă mulţumea "mentorilor" săi, dinozaurilor Miron Mitrea, Adrian Năstase şi cu voia dumneavoastră ultimul pe listă Ion Iliescu, m-a cuprins îndoiala. Cum faci reformă când trebuie să începi curăţenia tocmai cu cei ce te-au propulsat în funcţia de preşedinte PSD? Va putea Omul nou să ia distanţă faţă de Capo di tutti capi, când i-a pupat, umil, ghiulul şi a primit binecuvântarea? Cum sună viitorul PSD-ului în aceste condiţii?
Trecerea de la Marean Vanghelie, Marian Oproşan şi Viorel Hrebenciuc la Ion Iliescu, Miron Mitrea, Adrian Năstase şi Radu Mazăre (cu excepţia lui Ion Iliescu toţi ceilalţi au trecut macar o dată pe la DNA) este o garanţie că PSD-ului se poate transformă într-un partid social-democrat modern, credibil?
Victor Ponta are la dispoziţie doar câteva luni să aducă un suflu nou în partid, să armonizeze toate forţele divergente din interior, să demonstreze că electorii nu au greşit când i-au acordat încredere. Orice întârziere îl ajută pe Traian Băsescu să-şi pună în practică visul său mai vechi, distrugerea PSDS-ului.

Niciun comentariu: