12 martie 2010

Avatarul unui preşedinte

Simţind că a întins coarda prea mult, Traian Băsescu (de capul lui sau sfătuit de cineva înţelept) a declinat "oferta" academicienilor de a deveni membru de onoare pentru că şi-a pus semnătura de primar general al Capitalei pe o hârtie.
Laudabil gestul, dar nu pot trece cu vederea lentoarea cu care a reacţionat Băsescu. Cu alt prilej s-a dovedit mai iute, mai Speedy Gonzales. Amintiţi-a doar cu câtă rapiditate i-a tras arabului un cap în gură, după spusele sale, sau i-a şutit telefonul ţigăncii împuţite, sau cum l-a "împins" pe copilul de la Ploieşti. Acela este adevăratul Traian Băsescu. Cel de azi este un avatar 3D.
Lentoarea cu care a acţionat Băsescu se trage cumva de la lipsa tiroidei, sau pur şi simplu animalul din el, animalul politic, a simţit că nu este momentul propice să atace, amânând pentru altădată saltul decisiv?
Mai degrabă cred că Traian Băsescu nu s-a aşteptat la o aşa reacţie dură din partea societăţii civile. Şi mai cred că în mijlocul academicienilor s-a reactivat puternicul curent anti-Băsescu şi asta a cântărit enorm.
Este rândul lui Ion Iliescu să facă acelaşi gest, urmat de alţi domni-tovarăşi pripăşiţi conjunctural în Academie. Pe Ion Iliescu nu-l lasă trecutul, mai apropiat sau mai îndepărtat, să fie membru de onoare al Academiei Omenilor de Stiinţă. Prezenţa lui Ion Iliescu acolo unde a fost şi Corneliu Coposu, omul care-i băga sula în coaste, obligându-l să se conformeze regulilor democraţiei autentice, este o ruşine fără margini. "Brend"-ul Ion Iliescu este valabil doar în interiorul PSD. Nici un centimetru în afară.

Niciun comentariu: