29 aprilie 2010

Fantoma unui combinat chimic

Combinatul chimic diin Giurgiu a fost până acum 20 de ani un obiectiv industrial de primă mărime raportat la nivel naţional. Poate chiar european. Platformele 1, 2 şi 3 au avut zilele lor de glorie, când mii de oameni îşi aveau acolo locul de muncă.
După 1990 s-a intrat într-un fel de concurs al distrugerii. S-a început cu platformele 1 şi 2, unde s-a distrus, s-a furat, s-a dezmembrat continuu. Nimeni nu a pus capăt acestui jaf. S-au vândut, s-au dezmembrat, s-au furat instalaţii întregi. Multe dintre ele funcţionale.
Pentru ca unii sa-şi păstreze funcţiile de decizie şi salariile exorbitante pentru vremurile acelea, sub ochii închişi ai liderilor de sindicat, aflaţi în cârdăşie cu conducerea şi mafioţii ce roiau prin combinat să pună mâna pe o afacere, s-au vândut instalaţii din nichel la preţ de fier vechi.
S-a furat tot ce se putea. De la geamuri, cărămizi, cabluri, instalaţii sanitare, mese şi scaune de laborator, instalaţii electrice, aparate de măsură şi control... şi până la instalaţii performante. Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru acest jaf organizat.
Priviţi mai jos ce a rămas din platformele 1 şi 2. Pe ici pe colo câte un investitor rătăcit, ruine ca după bombardament, porci, guşteri şi căutători în gunoiul menajer, depozitat şi el în zonă. Vor mai trece câţiva ani buni până când zona va prinde din nou viaţă.


2 comentarii:

my self spunea...

Esti optimist daca mai crezi ca se va revigora ceva. Esti nostalgic la fel ca si cei care au mancat multe paini din Combinat. Au ramas betoanele...fierul unde este?

Metaxa spunea...

Nu am lucrat in Combinatul Chimic. Nu sunt nostalgic dupa "realizarilii" epocii de aur, spun dar ca nu am stiu sa pastram ce am avut si ca jefuitorii (nu numai cei de fer vechi) nu au fost pedepsiti. S-au vandut instalatii de nichel la pret de fier viechi. Intelegi ce vreau sa spun??