27 mai 2009

Virusul N1H1 a intrat in România

A fost semnalat primul caz de "gripă porcină" (contaminare cu virusul N1H1) pe teritoriul României. Este vorba despre o tânără de 30 de ani, întoarsă pe 23 mai de la New York şi care s-a prezentat pe 26 mai 2009 la Institutul Matei Balş din Bucureşti. Simptomele contaminării cu virusul N1H1 au apărut la 3 zile de la sosirea în ţară.
Femeia a fost internată împreună cu cei doi copii ai ei şi cu o rudă,. Din fericire prezintă o formă uşoară de gripă. Specialiştii susţin că femeia a contactat virusul pe teritoriul SUA. Pacienta li cei ce o însoţeau a fost lăsată să meargă acasă şi se află sub supraveghere.

Ce trebuie să facem ca să ne ferim de virusul H1N1?


Să păstrăm o igienă perfectă. Să ne spălăm foarte des pe mâini, cu apă şi săpun.
Să spălăm bine fructele şi legumele. Să consumăm cât mai multe fructe proaspete, pentru că fortifică organismul. Este recomandabil să dezinfectăm lucrurile pe care le cumpărăm din magazine. Să evităm contactul cu mulţimile.
Să strănutăm pe umăr – nu în palmă – în aşa fel încât să evităm, eventuala transmitere a virusului.
Să folosim pentru nas batiste de unică folosinţă şi după folosire, să le aruncăm la coşuri de gunoi, în nici un caz pe jos.


Ce facem dacă avem simptome?

În cazul în care facem febră mare, ne curge nasul abundent şi tuşim sec, pe fondul unei strări generale proaste, trebuie să ne prezentăm imediat la Institutul “Matei Balş” din Bucureşti sau la cel mai apropiat spital de boli infecţioase.

Niciun comentariu: