Criza finaciară care traversează România ca un tsunamii aduce cu sine pe creasta valului şi mizeriile anilor începutului de democraţie de după 1989. Pe străzile municipiului Giurgiu au reapărut tarabele din tablă ordinară, vopsite cu bidineaua, la care se vând jurnale, reviste,tigări, brichete etc. Cerşetorii s-au înmulţit şi s-au aşezat strategic, în vecinătatea bisericilor sau în parcuri. Au reapărut schimbătorii de valută.
Străzile sunt străbătute de comercianţi ambulanţi, care-şi oferă covrigi sau merdenele. Pe Şos. Bucureşti sau în apropierea unor magazine alimentare s-au întins ziare peste care se etalează legături de pătrunjel, mărar, leuştean, păstrânac, morcovi, mere, struguri, lapte sau brânză de vacă. Femei, călărind biciclete încărcate cu sticle de plastic cu lapte, străbat cartierele, strângând leuţ cu leuţ de o pâine, câteva felii de salam şi un pachet de ţigări pentru şomeru' de bărbat-su.
Tot mai mulţi bulgari învaţă să vorbească româneşte şi ne vizitează, momindu-ne cu produse mult mai ieftine ca la noi şi pe datorie.
Cei ce fac zilnic sau ocazional naveta la Bucureşti au reapărul la "ia-mă, nene" la intersecţia Şos. Bucureşti - Str. Tineretului, sperând că vor putea să ajungă în Capitală pe un preţ mai mic decât cel solicitat de transportatorii în comun. Imediat au apărut şi ofertanţii. Magazinele se închid rând pe rând. În schimb au reapărut la coltul străzii scaunele vânzătorilor de bilete Bingo.
Există şi o parte bună în toată această nebunie. Serviciile au înregistrat unele progrese. Nu toate serviciile. S-au revitalizat cizmarii, croilorii şi magazinele second-hand. Aşteptăm cu nerăbdare să-şi revină coşarii, tocilarii, vânzătorii de bragă, căruţaşii, lăutarii şi ghicitoarele... Şi raiaua a înviat. Mulţumim Coaliţiei pentru România. Fără ea mulţi dintre noi am fi uitat definitiv vremurile bune de altădată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu