27 septembrie 2009

Polanski, freeze!

Ai dracu americanii ăştia. Nu uită şi nu iartă. L-au înhăţat pe celebrul regizor Roman Polanski (de origine poloneză, cu cetăţenie franceză) dupa 31 de ani de urmărit general. În urmă cu 31 de ani regizorul a violat o tânără. A pledat vinovat, dar imediat după cele 47 de zile de arest a părăsit America şi nu a mai călcat niciodată pe acolo. Justiţia americană nu l-a uitat, nu l-a iertat. Zilele acestea l-a săltat tocmai în Elveţia, unde se pregătea să participe la Festivalul Internaţional de Film de la Zurich, în cadrul căruia urma să primească un premiu pentru întreaga sa carieră.
Arestarea cineastului face parte dintr-o procedură iniţiată de autorităţile americane în urmă cu peste 30 de ani. Cineastul în vârstă de 76 de ani a fost arestat, în 1977, la Los Angeles, în urma plângerii părinţilor unei fete de 13 ani, care ar fi întreţinut raporturi sexuale cu regizorul.
Ai dracu americani. Le-au trebuit 31 de ani ca să-l reţină pe Polanski, de parcă acesta ar fi fost plecat pe Lună. Chiar şi acolo ar fi fost la îndemâna americanilor să-l aresteze.
Ai dracu americani. Cum fac ei din viaţă un scenariu de film. Uite, de aceea noi nu suntem americani. Dacă ar fi fost condamnat de justiţia română, Polanski ar fi beneficiat de prescriere a doua zi. Americanii, nu, dom'le, îi aleragă 31 de ani prin lume pe infractori. Vă daţi seama ce viteză are Roman Polanski dacă 31 de ani americanii, cu stafeta lor campioana pe suta de metri nu l-au ajuns? L-or fi angajat la FBI pe campionul mondial, alergăreţul Usain Bolt, altfel nu se explică prinderea lui Polanski.
Polanski ar putea scoate scoate pe piaţă un nou film de succes: "30 de ani, 365 de zile, şi câteva luni", un remarque după "Singurătatea alergătorului de cursă lungă".
Între timp, minora de 13 ani a ajuns şi ea la o vârstă frumoasă. Ei, ce n-ar da ea acum să mai fie odată violată. Din păcate Polanski nu mai poate.

Niciun comentariu: